Wpisu na blogu doczekało się w końcu upragnione risotto. Tym razem będzie bardzo proste, w wersji wegetariańskiej. Podstawą dobrego risotto jest ryż – użyłem włoskiego ryżu arborio, który okazał się świetnym wyborem. Do risotto dodałem kilka bardzo powszechnych składników: pieczarki smażone na maśle, cebulę, natkę pietruszki i przygotowany wcześniej bulion wołowy. Nie mogło też zabraknąć odrobiny czosnku, niezwykle aromatycznego sera pecorino i szafranu (głównie dla koloru). Jest to bardzo sycące i niezwykle smaczne danie jednogarnkowe. Smacznego!
Składniki (2 porcje):
- ryż arborio – 250 gram
- pieczarki – 6 sztuk większych
- bulion – 350 ml (użyłem wołowego)
- białe wytrawne wino – 100 ml
- szafran – 1 płaska łyżeczka
- natka pietruszki – pół pęczka
- cebula – 0,5 niedużej
- czosnek – 1 ząbek
- ser pecorino – 3 łyżki
- masło – 1 łyżka
- sól, pieprz – odrobina do smaku
Przygotowanie (30 minut):
1. Pieczarki pokrój na połówki, następnie w plasterki. Natkę i cebulę posiekaj. Ser pecorino zetrzyj na drobnej tarce.
2. W garnku rozpuść łyżkę masła, dorzuć cebulę i rozgnieciony czosnek. Smaż 3 minuty. Dodaj pieczarki i szczyptę soli. Całość oprósz świeżo mielonym pieprzem i dokładnie wymieszaj. Smaż mieszając, aż pieczarki puszczą sok. Teraz dodaj ryż i smaż, aż całość zgęstnieje. Dodaj wino i znowu mieszając poczekaj do zgęstnienia. Na koniec wlej bulion, dodaj szafran i natkę pietruszki. Poczekaj aż risotto się zagotuje i zmniejsz ogień. Gotuj przez 15 minut mieszając dość często. Ryż musi wchłonąć prawie cały płyn i stać się miękki.
3. Do garnka wsyp starty ser i dokładnie wymieszaj. Gotowe!
Powodzenia i Smacznego!
B.





