Ryba pieczona pod kremowym sosem z natką pietruszki i cytryną, smażone kapary

Ryba pieczona pod kremowym sosem z natką pietruszki i cytryną

Najzdrowszą formą ryby jaką można zaproponować jest ryba pieczona lub gotowana. Tym razem przedstawiam rybę pieczoną pod bardzo delikatnym, a zarazem wyrazistym sosem z dodatkiem natki pietruszki i cytryny. Dla zaostrzenia smaku użyłem niewielkiej ilość musztardy węgierskiej. Taki sos idealnie pasuje do każdej ryby jaką lubisz. Zaskakującym okazało się użycie ryby Kurek o bardzo intensywnym smaku, podobnym do śledzia. Przepis na pieczoną rybę z sosem jest jak zwykle szybki do wykonania i niezwykle prosty. Do dzieła!

Składniki (2 porcje):

  • ryba – 450 gram (ja użyłem ryby Kurek o dość specyficznym smaku, ale sos sprawdzi się do każdej innej)
  • majonez – 3 łyżki duże
  • musztarda węgierska – 2 łyżeczki (możesz użyć swojej ulubionej)
  • natka pietruszki – 2 duże garści luźnych listków
  • sok z cytryny – 3 łyżki
  • sos ostrygowy – 1,5 łyżeczki
  • szalotka – 1 sztuka (biała i zielona część, opcjonalnie dymka)
  • czosnek – 1 duży ząbek
  • kapary – 10 sztuk (opcjonalnie marynowany zielony pieprz)
  • sól i pieprz kolorowy do smaku

Przygotowanie (10 min + 15 min pieczenia):

1. Najpierw przygotuj sos. Zmieszaj majonez, musztardę, sok z cytryny, sos ostrygowy, drobno pokrojoną białą część szalotki i posiekany czosnek. Zmiksuj składniki na gładką masę. Dodaj liście natki pietruszki i jeszcze raz zmiksuj w celu posiekania natki.

2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Dno żaroodpornego naczynia pokryj połową przygotowanego sosu. Następnie do naczynia przełóż kawałki ryby (najlepiej jeśli będą bez ości). Przypraw dość obficie solą i pieprzem kolorowym. Na wierzch wyłóż resztę sosu. Posyp posiekaną zieloną częścią szalotki. Na koniec naczynie przykryj folią aluminiową.

3. Rybę piecz pod przykryciem przez 15 minut. Po takim czasie ryba będzie gotowa. W międzyczasie na małej patelni rozgrzej olej i usmaż kapary lub ziarna zielonego pieprzu. Smaż do chrupkości. Będą one stanowiły wspaniały dodatek na wierzchu Twojego dania.

Powodzenia i Smacznego!
B.

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Ryba pieczona pod kremowym sosem z natką pietruszki i cytryną, smażone kapary
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *