Od dłuższego czasu miałem ochotę na rybę w panierce. Jednak przerażało mnie smażenie na jakimkolwiek tłuszczu – takie jedzenie jest wysokokaloryczne i niezdrowe. Zamiast tego postanowiłem wszystko upiec. Rybę panierowałem w bułce tartej i ziarnach sezamu z dodatkiem kilku przypraw. Aby wyostrzyć smak mojego dania przygotowałem lekko słodkie, a zarazem kwaśne pesto z rukoli. Całość dania dopełniły pieczone słodkie ziemniaki i sałatka z musztardowym winegretem. Było smacznie i szybko. Do dzieła!
Składniki (dla 4 osób):
- świeża ryba – 450 gram
- sezam – 3 łyżki
- bułka tarta – 3 łyżki
- mąka pszenna – 2 łyżki
- jajko – 1 sztuka
- sól – 0,5 łyżeczki
- pieprz – 1 łyżeczka
- słodkie ziemniaki – 2 duże sztuki
- limonka – 1 sztuka
- miks sałat z rukolą – 1 paczka
- ocet balsamiczny – 1 łyżeczka
- musztarda sarepska – 1 łyżeczka
- oliwa z oliwek – 2,5 łyżki
- pesto z rukoli i miodu z lekko sezamową nutą z tego przepisu
Przygotowanie (60 minut z pieczeniem):
1. Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w plastry, następnie w paski. Rybę (ja użyłem fileta z dorsza) pokrój w paski 1,5 x 1,5 x 6 cm. Nie zapomnij usunąć wszystkich ości. Rybę obtocz w mące i otrzep jej nadmiar. Następnie zanurz w roztrzepanym jajku i obtocz w panierce z bułki tartej, sezamu, soli i pieprzu.
2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wstaw do niego lekko skropione oliwą słodkie ziemniaki, możesz piec je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Po 5 minutach wstaw też rybę. Ułóż ją na blasze pokrytej papierem do pieczenia i lekko spryskanej oliwą. Rybę możesz także spryskać delikatnie oliwą z wierzchu w trakcie pieczenia aby nabrała złotego koloru. Piecz wszystko jeszcze przez około 20 minut. W międzyczasie zamieszaj ziemniaki – uważaj aby zbytnio nie wyschły.
3. W czasie jak ryba się piecze możesz przygotować sos do sałaty – zmieszaj łyżeczkę octu balsamicznego i musztardy, dodaj oliwę z oliwek i dopraw solą i pieprzem. Przygotuj również pesto z rukoli z tego przepisu.
Rybę podawaj lekko polaną pesto z rukoli z dodatkiem skropionej winegretem sałaty i słodkimi ziemniakami. Pozostały sos możesz podać w osobnym naczyniu. Nie zapomnij podać także ćwiartki limonki, jeśli ktoś chciałby lekko dokwasić rybę.
Powodzenia i Smacznego!
B.

Wspaniała strona ! Pozdrówka 🙂
Super wpis, dodaje do ulubionych 😉
Wyborna stronka. Pozdrawiam !
Wyśmienita strona. Pozdrawiam !
Doskonała strona ! Pozdrówka 🙂