Szukasz pomysłu na zdrowy obiad? Proponuję aromatyczną kaszę kuskus przyprawioną ziołami z pieczoną rybą. Do tego świeża sałatka z białym sosem. Powszechnie wiadomo, że rybę powinniśmy jeść przynajmniej raz w tygodniu. Można ją smażyć, dusić lub piec. Osobiście wolę tą ostatnią opcję. Smak ryby świetnie będzie się komponował z lekką nutą cytryny, która doda daniu głębi. Z drugiej strony przełamiemy całość kuskusem przyprawionym świeżymi ziołami z delikatnym dodatkiem zeszklonej cebulki. Jest to bardzo szybki do wykonania przepis, a będzie smakować każdemu. Do dzieła!
Składniki (dla 2 osób):
- polędwica z dorsza (lub inna ryba) – 400 gram
- cytryna – 0,5 sztuki
- świeża bazylia lub suszona
- bulion warzywny – 3 łyżki
- pomidor suszony – 4 sztuki
- sól, pieprz
- kasza kuskus z tego przepisu
Przygotowanie (40 minut):
1. Przygotuj kaszę kuskus.
2. Polędwicę z dorsza podziel na 2 części. Posól i posyp świeżo mielonym pieprzem czarnym. Ułóż w nasmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Na dno naczynia wylej 3 łyżki bulionu (pamiętaj, aby naczynie było dosyć mocno dopasowane do przygotowywanej ilości ryby). Rybę skrop sokiem z połowy niedużej cytryny i dodaj maleńki plasterek masła i pomidora suszonego na każdy kawałek. Dopraw świeżą lub suszoną bazylią. Następnie przykryj rybę wcześniej przygotowaną kaszą kuskus i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.
Powodzenia i Smacznego!
B.





