W końcu nadszedł też czas na przygotowanie podstawowej sałatki cezar, której nie może zabraknąć w diecie żadnego człowieka. Jest ona bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, a smaki – po prostu świetne, ale chyba głównie przez ciekawie dobrany sos. Dominuje w nim musztarda i worcester. To jedno z moich ulubionych połączeń. Nie mogło też zabraknąć cytryny i drobiny czosnku. Zdecydowałem też o zmianie surowego żółtka na nieco inny, równie pasujący składnik. Wszystko dopełnia odpowiednio zamarynowana pierś kurczaka. Mniam!
Składniki (2 porcje jako obiad):
- sałata rzymska – 1 szt
- pierś kurczaka – 350 gram
- ocet balsamiczny – 1,5 łyżki
- oliwa z oliwek – 1,5 łyżki
- papryka ostra – 1 łyżeczka płaska
- sól, pieprz
- tost wieloziarnisty lub razowy – 3 kromki
- pomidory koktajlowe – 10 sztuk
- pestki dyni i słonecznika (opcjonalnie)
- ser pecorino – 4 łyżki
Sos:
- oliwa z oliwek – 2 łyżki
- sok z cytryny – 2 łyżeczki
- sos worcester – 2 łyżeczki
- musztarda dijon – 1 łyżeczka
- majonez – 1 łyżeczka
- czosnek – 1 ząbek
- sól, pieprz
Przygotowanie (20 minut):
1. Piersi kurczaka oczyść i każdą z nich przekrój na pół po długości (powstaną 2 cienkie pasy). Zamarynuj je z octem balsamicznym, oliwą, papryką, solą i pieprzem na minimum 15 minut.
2. Sałatę umyj i porwij na kawałki. Pamiętaj, żeby odkroić dół w odległości kilku centymetrów – potrafi być dosyć gorzki. Tosty upiecz w piekarniku i pokrój w kostkę. Pomidorki przekrój na połówki. Ser drobno zetrzyj.
3. Kurczaka usmaż na patelni lub grilluj. Pokrój na cienkie paski. W międzyczasie zmieszaj dokładnie składniki sosu.
4. Wszystkie składniki sałatki zmieszaj w misce i polej sosem.
Powodzenia i Smacznego!
B.
