Sałatka z ciecierzycy, fety i mięty

Sałatka z ciecierzycy, fety i mięty

Ciecierzycę można jadać na wiele sposobów, najpopularniejszy z nich jest indyjska pasta – hummus. Dzisiaj jednak postanowiłem wykombinować z cieciorki coś innego. Kupiłem wersję w puszce i zrobiłem z niej prostą sałatkę. Co z tego wyszło, przekonajcie się sami, próbując ten przepis. Sałatka z ciecierzycy, fety i świeżej mięty to zdrowa, bogata w białko przekąska, która świetnie nadaje się na przykład na lunch do pracy. Świeża mięta dodaje orzeźwienia, a sos na bazie soku z cytryny lekkiej kwaskowatości. Do dzieła!

Składniki:

  • Ciecierzyca – 1 puszka
  • Ser feta – 130 gram
  • Łyżka masła
  • Garść świeżej mięty
  • Sok z połowy cytryny
  • 5 łyżek oliwy
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu
  • Szczypta ostrej papryki

Przygotowanie (20 minut):

  1. Na patelni rozpuść łyżkę masła. Dodaj odsączoną ciecierzycę i podgrzewaj aż do zarumienienia. Odstaw do wystygnięcia.
  2. Ser feta pokrój w kostkę i posiekaj liście mięty.
  3. Przygotuj sos: zmieszaj około 5 łyżek oliwy z sokiem z cytryny. Następnie przypraw do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Sos powinien wyjść mocno cytrynowy.
  4. Zmieszaj wszystkie składniki, polej sosem i gotowe.

 

Powodzenia i Smacznego!
B.

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Sałatka z ciecierzycy, fety i mięty
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *