Dzisiaj jedna lepszych jesiennych sałatek. Pełna witamin sałatka z ekologiczną dynią i rukolą. Do tego słony ser feta, pestki słonecznika i słodki sos musztardowy. Całość jest niezwykle smaczna, a przy tym zdrowa. Gorąco polecam na chłodne, jesienne dni. Do dzieła!
Składniki (2 porcje):
- rukola – 1 paczka
- dynia – 0,25 średniej wielkości
- pestki słonecznika – 3 łyżki
- twardy ser feta – 100 gram
- oliwa z oliwek – 4 łyżki
- ocet balsamiczny – 1 łyżeczka
- miód – 2 łyżeczki
- sproszkowane chilli – 0,25 łyżeczki
- sól, pieprz
Przygotowanie (30 minut):
1. Ćwiartkę dyni pokrój w półksiężyce grubości 1-2 cm i obierz ze skóry. Włóż do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 20 minut lub do zmięknięcia dyni.
2. Rukolę umyj i wyłóż na talerz. Obsyp pokruszonym serem feta i pestkami słonecznika. Dodaj także upieczone kawałki dyni, Całość polej sosem przygotowanym z oliwy, miodu, octu balsamicznego, soli, pieprzu i chilli.
Powodzenia i Smacznego!
B.
Jak Ci się podoba ten przepis?

Recipe Name
Sałatka z dyni i rukoli
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating





wg mnie idealna! jestem ogromną fanką dyni 🙂