Pyszna i pożywna sałatka to podstawa dobrego obiadu. Dzisiaj przygotowałem zarazem prostą i wyjątkową sałatkę z roszponki z dodatkiem sera rokpol, nasion granatu i orzechami włoskimi. Całość skropiłem sosem miodowym z balsamico. Do dzieła!
Składniki (2 porcje):
- roszponka – 70 gram
- miód – 3 łyżeczki
- ocet balsamiczny – 2 łyżki
- ser rokpol lub lazur – 100 gram
- orzechy włoskie – mała garść
- granat – 0,5 sztuki
Przygotowanie (15 minut):
1. Granat przekrój na pół, z jednej połówki wyłuskaj nasiona. Ser rokpol pokrój w niewielką kostkę. Orzechy lekko rozgnieć.
2. Zmieszaj ocet balsamiczny i miód. Zagotuj i podgrzewaj na małym ogniu przez 10 minut, aż sos zredukuje się o połowę i zgęstnieje.
3. Na roszponkę wyłóż kolejno wszystkie składniki i pokrop miodowym balsamico.
Powodzenia i Smacznego!
B.
Jak Ci się podoba ten przepis?

Recipe Name
Sałatka z roszponki z rokpolem, nasionami granatu i orzechami
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating





ja bym tu dorzuciła kabanosy bekonowe hehe
I słusznie, pierwotnie miała być z kurczakiem, ale kurczaka podałem osobno w formie szaszłyków.