W sieci znalazłem wiele przepisów na ciasto na gofry, jednak jeśli nie posiadasz bardzo dobrej gofrownicy ich przygotowanie może przysporzyć wiele problemów. Po 5 próbach udało mi się uzyskać pożądany efekt. Jak zwykle rozchodzi się o odpowiednie proporcje składników. Ciasto na gofry musi być przede wszystkim puszyste i chrupiące. Ponadto musi być delikatnie słodkie. Przepis jest dziecinnie prosty, a jego wykonanie zajmuje kilkanaście minut i domowe gofry gotowe. Do dzieła!
Składniki (na 10 gofrów):
- mleko – 2 szklanki
- mąka pszenna – 2 szklanki
- żółtka jajek – 2 sztuki
- białka jajek – 4 sztuki
- cukier puder – 4 średnie łyżki
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- olej roślinny lub rozpuszczone masło – 0,25 szklanki
- sól – szczypta
Przygotowanie (20 minut):
1. Wszystkie składniki ciasta na gofry oprócz białek zmiksuj na gładką masę. Białka ubij z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę. Delikatnie połącz obie masy.
2. Rozgrzej gofrownicę i wlej do niej przygotowane ciasto.
Gofry możesz podawać z rozmaitymi składnikami. W szczególności polecam owoce.
Powodzenia i Smacznego!
B.
