Słodkie ziemniaki z guacamole.

słodkie ziemniaki z guacamole

Zapewne zastanawiacie się czy słodkie ziemniaki pasują do cytrynowego guacamole. Odpowiedź brzmi: Tak! Bataty są idealne do łączenia z wieloma innymi składnikami, których sobie nawet nie wyobrażasz. Na dzisiejszy obiad lub przekąskę polecam bataty z guacamole, w towarzystwie smażonego boczku, parmezanu i natki pietruszki. Gwarantuję niepowtarzalny smak. Do dzieła!

Składniki (2 porcje obiadowe):

  • słodkie ziemniaki – 3 duże
  • avocado – 2 dojrzałe
  • sok z połowy cytryny
  • natka pietruszki – 0,5 pęczka
  • czosnek – 1 żabek
  • pasta sambal – 0,25 łyżeczki
  • bekon – 4 plastry
  • ser pecorino – do posypania

Przygotowanie (45 minut):

1. Ziemniaki umyj (nie usuwaj skórki) i włóż do zimnej wody. Wstaw na największy palnik i gotuj ok. 20 minut, aż lekko zmiękną.

2. Ugotowane ziemniaki ostrożnie pokrój w plastry grubości 1,5-2 cm i ułóż na spryskanym oliwą papierze do pieczenia, z wierzchu też delikatnie spryskaj oliwą, dopraw solą i pieprzem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez 20 minut, aż brzegi zaczną się mocno rumienić.

3. W międzyczasie usmaż plasterki bekonu i przygotuj guacamole. Avocado obierz i lekko rozdrobni. Zmiksuj z posiekanym czosnkiem, natką, sokiem z cytryny i pastą sambal. Dopraw solą i pieprzem. Usmażony bekon pokrój w plasterki.

4. Na upieczone plastry ziemniaka nałóż guacamole, na wierzch dodaj odrobinę bekonu i posyp całość szczyptą tartego sera. Podawaj na ciepło lub po ostygnięciu.

Powodzenia i Smacznego!
B.

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Słodkie ziemniaki z guacamole.
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *