Leniwy niedzielny poranek.. Co by tu zjeść? W lodówce mam świeże jajka z ekologicznej hodowli, więc wybór staje się prosty. Tylko jak podać jajka, żeby nie było nudno? Po chwili namysłu przypomniał mi się przepis na śniadaniowe muffiny jajeczne. Strzał w dziesiątkę! Rozmieszałem jajka, dodałem sól i pieprz. Na patelni podgrzałem delikatną cebulę i szynkę pokrojoną w niedużą kostkę. Zmieszałem wszystko i dodałem odrobinę posiekanej bazylii. Całość przelałem do foremek na muffiny i zapiekłem. Wyszły puszyste muffiny idealnie nadające się na śniadanie! Do dzieła!
Składniki (6 muffinów):
- jajka – 3 sztuki
- szynka – 1 bardzo duży plaster (3 łyżki pokrojonej w kostkę)
- cebula dymka – 2 łyżki pokrojonej w kostkę
- śmietana 18% – 1 łyżka
- ser grana padano – 2 łyżki
- świeża bazylia – 2 łyżki
Przygotowanie (10+20 minut):
1. Cebulę i bazylię posiekaj. Szynkę pokrój w niedużą kostkę. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i zeszklij cebulę z szynką.
2. Jajka wbij do miski, dodaj śmietanę, sól i pieprz. Za pomocą widelca dokładnie rozmieszaj składniki. Dodaj drobno starty ser i bazylię.
3. Masę jajeczną przelej do 6 foremek do muffinów. Nie nalewaj do pełna, ponieważ jajko urośnie podczas pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 20-30 minut.
Powodzenia i Smacznego!
B.





