Za oknem upał… Jedyne o czym marzę w takie dni to coś zimnego, co orzeźwi i choć na chwilę schłodzi organizm. Dziś przygotowałem sorbet z arbuza. Tak naprawdę sorbet można przygotować z różnych owoców, zmieniać smaki, kombinować. Przepis ten może posłużyć jako inspiracja, nie trzeba koniecznie trzymać się proporcji – przygotuj go wedle swoich upodobań. Do dzieła!
Składniki (3 porcje):
- arbuz – około 1,5 kg
- sok z połowy cytryny
- cukier brązowy – 1,5 łyżki
Przygotowanie (15 minut + 2h):
1. Odkrój miąższ arbuza od skórki i oczyść go z pestek. Pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj sok z cytryny i cukier.
2. Całość potraktuj blenderem.
3. Wyłóż sorbet do pojemnika i wstaw do zamrażalnika.
4. Po około 2 godzinach powinien być gotowy do zjedzenia. Przed podaniem możesz go ponownie zmiksować przez kilka sekund.
Powodzenia i Smacznego!
B.





