Dzisiaj klasyka włoskiej kuchni – spaghetti carbonara. Przepis jest banalny, składników niedużo, jednak pamiętaj, że ich jakość ma ogromne znaczenie dla tego dania! Użyłem szynki parmeńskiej najlepszej jakości, oryginalnej, włoskiej, bardzo aromatycznej i słonej. Do tego jaja z wolnego chowu, całkowicie ekologicznego, od kurek co widziały słońce każdego dnia. Natka pietruszki o lekko orzechowym smaku, uważaj żeby nie była gorzka, bo popsuje całe danie. Spaghetti polecam z pszenicy durum, bez jajek, o wyraźnie chropowatej powierzchni.
Składniki (dla 4 osób):
- makaron – 250 gram
- jajka – 2 średnie sztuki
- twardy ser – pół szklanki (tutaj sprawdzi się Parmigiano Reggiano, Peccorino Romano lub inny parmezanopodobny – uważaj żeby nie wybrać zbyt słonego sera)
- natka pietruszki – pół pęczka (lekko posiekana)
- czosnek – 1 duży ząbek
- szynka prosciutto crudo – 5 dużych plastrów (pocięte w dużą kostkę)
- pieprz czarny świeżo mielony
Przygotowanie (25 minut):
1. Włącz wodę na makaron, posól pół łyżeczki bo szynka i ser są wystarczająco słone. Przygotuj sos – rozmieszaj oba jajka, dodaj połowę startego sera i pieprz.
2. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy i dodaj pokrojoną szynkę. Smaż 2-3 minuty na średnim ogniu. Potem dodaj drobno posiekany czosnek.
3. Odlej makaron pozostawiając 0,7 szklanki wody pozostałej po gotowaniu. Od razu dodaj makaron i pozostałą wodę na patelnię i dokładnie wymieszaj przez około 2 minuty. Zestaw patelnię z ognia i odczekaj minutę. Teraz możesz dodać połowę posiekanej natki i jajka z serem. Szybko mieszaj, aby nie doprowadzić jajek do zbyt szybkiego ścięcia.
Podawaj makaron posypany resztą natki i tartego sera.
Powodzenia i Smacznego!
B.





