Sprawdzone placki z jabłkiem i cynamonem

placki z jabłkiem i cynamonem

Obstawiam, że każdy zna smak domowych placków z jabłkiem. Doskonale pamiętam jak robiła je najpierw moja mama, a później babcia. To było coś najlepszego. Dzisiaj zrobiłem w końcu to danie sam. Wyszło równie wspaniale, a dodatek konfitury z borówek był strzałem w dziesiątkę! Do dzieła!

Składniki (dla 2-3 osób):

  • mąka pszenna – 1 szklanka i 2 pełne łyżki
  • mleko – 1 szklanka
  • jabłka – 2,5 średnie
  • jajka – 2 sztuki
  • cynamon – 1 łyżeczka
  • cukier puder – 2 łyżki płaskie
  • cukier wanilinowy – 1 łyżeczka
  • konfitura z borówek o niskiej zawartości cukru – do smaku kilka łyżeczek

Przygotowania (25 minut):

1. Zmieszaj mąkę, jajka, mleko, cynamon, cukier puder i cukier waniliowy. Polecam użycie miksera.

2. Jabłka obierz ze skóry, wytnij gniazda nasienne i pokrój w mniejsze kawałki. Wymieszaj z ciastem.

3. Placki z jabłkami smaż na maśle klarowanym, pamiętaj żeby tłuszcz nie był zbyt płytki.

Powodzenia i Smacznego!
B.

 

placki z jabłkiem

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Sprawdzone placki z jabłkiem i cynamonem
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 1 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *