Obstawiam, że każdy zna smak domowych placków z jabłkiem. Doskonale pamiętam jak robiła je najpierw moja mama, a później babcia. To było coś najlepszego. Dzisiaj zrobiłem w końcu to danie sam. Wyszło równie wspaniale, a dodatek konfitury z borówek był strzałem w dziesiątkę! Do dzieła!
Składniki (dla 2-3 osób):
- mąka pszenna – 1 szklanka i 2 pełne łyżki
- mleko – 1 szklanka
- jabłka – 2,5 średnie
- jajka – 2 sztuki
- cynamon – 1 łyżeczka
- cukier puder – 2 łyżki płaskie
- cukier wanilinowy – 1 łyżeczka
- konfitura z borówek o niskiej zawartości cukru – do smaku kilka łyżeczek
Przygotowania (25 minut):
1. Zmieszaj mąkę, jajka, mleko, cynamon, cukier puder i cukier waniliowy. Polecam użycie miksera.
2. Jabłka obierz ze skóry, wytnij gniazda nasienne i pokrój w mniejsze kawałki. Wymieszaj z ciastem.
3. Placki z jabłkami smaż na maśle klarowanym, pamiętaj żeby tłuszcz nie był zbyt płytki.
Powodzenia i Smacznego!
B.
Jak Ci się podoba ten przepis?

Recipe Name
Sprawdzone placki z jabłkiem i cynamonem
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating




