Spring rolls z krewetką i warzywami

spring rolls z krewetką i warzywami

Nie ma to jak przepyszne i niskokaloryczne spring rolls. Najważniejszym składnikiem tego dania jest papier ryżowy. W sklepach można spotkać jego wiele odmian, sami musicie wybrać ten, który będzie wam najbardziej odpowiadał. Wnętrze spring rollsa można można komponować dowolnie. Ja jako obowiązkowy składnik zawsze stosuję krewetkę. Reszta zależy już tylko od wyobraźni – dzisiaj dodałem kapustę pekińską, zielonego ogórka i pomarańczową paprykę. Dla koloru wszystko posypałem natką pietruszki. Nie było by spring rollsów bez odpowiedniego sosu. Tutaj polecam bardzo prosty sos na bazie sosu sojowego i octu ryżowego. Smacznego!

Składniki (2 porcje):

  • papier ryżowy – 8 sztuk
  • krewetki tygrysie – 8 sztuk
  • żółta papryka – 1 mała
  • ogórek – 1 sztuka
  • kapusta pekińska – 0,5 sztuki
  • natka pietruszki – 0,5 pęczka
  • ocet ryżowy – 3 łyżki
  • sos sojowy – 3 łyżki
  • czosnek – 1 ząbek
  • świeży imbir – 1 pełna łyżeczka
  • sezam – 1 łyżeczka
  • pasta chilli – 0,5 łyżeczki (lub papryczka chilli)

Przygotowanie (20 minut):

1. Przygotuj składniki. Krewetki obgotuj przez minutę we wrzątku, następnie przekrój je wzdłuż na pół. Jeśli masz szare, surowe krewetki, możesz je przed gotowaniem nadziać na wykałaczkę, żeby się nie zwijały. Ogórka i paprykę pokrój w paski, a natkę posiekaj. Kapustę pekińską pokrój w plastry.

2. Teraz sos. Czosnek pokrój w cienkie plasterki, imbir posiekaj. Zmieszaj czosnek, imbir, sos sojowy, ocet ryżowy, sezam i chilli (możesz śmiało eksperymentować z ostrością).

3. Przygotuj talerz z letnią wodą oraz drugi talerz (suchy) o średnicy papieru ryżowego. Teraz najważniejsza część – zanurz kawałek papieru ryżowego w wodzie i przełóż go na suchy talerz. Ważne, żeby nie namaczać go za długo, bo będzie bardzo lepki. Wystarczy zanurzyć go w wodzie na 3 sekundy i odłożyć na drugi talerz. Po chwili sam rozmięknie. Teraz wystarczy nałożyć wszystkie składniki i zwinąć całość jak naleśnika (najlepiej zawinąć brzegi do środka i potem ciasno zrolować). Składniki nadzienia możesz też delikatnie pokropić przygotowanym sosem.

Powodzenia i Smacznego!
B.

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Spring rolls z krewetką i warzywami
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
3.51star1star1star1stargray Based on 3 Review(s)

2 Replies to “Spring rolls z krewetką i warzywami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *