Sushi z kaszą jaglaną

kaszi nori kasza jaglana

Bardzo mało jest dań, które mógłbym jeść codziennie. Jednym z nich jest klasyka japońskiej kuchni – sushi. Dzisiaj, będąc w lekkim niedoczasie musiałem się wyłącznie zainspirować tym daniem. Właściwie to wykorzystałem jedynie nori i technikę zawijania. Niemniej całość mocno mnie zaskoczyła i przyznam, że nie doceniłem pomysłu nigdy wcześniej. Mowa o kaszi – to takie niby sushi wykonane przy użyciu kaszy, w tym przypadku jaglanej. Danie jest proste i niezwykle smaczne. Do środka można włożyć dowolne składniki, jednak poniżej zaprezentuję mój własny typ inspirowany pobytem w Zakopanem (tutaj jak zwykle podziękowania za wspaniały pobyt dla Willa 5 Dolin). Posmakujcie Sami!

Składniki (dla 2-3 osób):

  • nori – 6 listków
  • kasza jaglana – 350 gram
  • żółta papryka – 1 sztuka
  • ogórek – 1 sztuka
  • suszone pomidory – 8 kawałków
  • kapary – 3 łyżeczki
  • sałata – kilka listków
  • serek Philadelphia lub inny kanapkowy (np. Piątnica, Almette)
  • biały oscypek (to jest ten tajny składnik)
  • ocet ryżowy – 5 łyżek
  • sól – 1 bardzo płaska łyżeczka
  • cukier – 3 płaskie łyżki
  • sos sojowy
  • imbir marynowany
  • wasabi

Przygotowanie (90 minut):

1. Kaszę jaglaną przepłucz wrzątkiem, aby pozbyć się ewentualnej goryczki. Następnie wsyp do 3,75 szklanki wrzątku i gotuj pod przykryciem około 20 minut – do wchłonięcia wody.

2. W międzyczasie przygotuj składniki. Paprykę i pomidory suszone pokrój w paski. Ogórka przetnij na pół i wydrąż pestki, następnie pokrój w grubsze paski. Kapary posiekaj. Oscypek pokrój w plasterki, następnie w paski. Sałatę porwij na długie paski szerokości ok 3-4 cm.

3. W rondelku zmieszaj cukier, sól i ocet ryżowy. Mieszankę podgrzewaj, aż składniki się rozpuszczą.

4. Zaprawę wymieszaj z kaszą jaglaną i pozostaw do ostygnięcia pod przykryciem.

5. Przygotuj miseczkę z letnią wodą do opłukiwania rąk. Na listek nori (ułożony na bambusowej macie, od chropowatej strony nałóż warstwę kaszy jaglanej. 20% górnej części listka pozostaw puste. Kaszę musisz trochę ugnieść palcami – jeśli zamoczysz ręce, kasza nie będzie się przylepiała. Nakładaj składniki w różnych konfiguracjach przy dolnej krawędzi nori. Teraz już tylko musisz zwinąć nori pomagając sobie bambusową matą. Ostatni centymetr wolnej części listka zwilż wodą i zwiń rolkę do końca. Odczekaj kilka minut i pokrój rolkę na plasterki. Podawaj z sosem sojowym i marynowanym imbirem.

Powodzenia i Smacznego!
B.

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Sushi z kaszą jaglaną
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

2 Replies to “Sushi z kaszą jaglaną”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *