Bardzo mało jest dań, które mógłbym jeść codziennie. Jednym z nich jest klasyka japońskiej kuchni – sushi. Dzisiaj, będąc w lekkim niedoczasie musiałem się wyłącznie zainspirować tym daniem. Właściwie to wykorzystałem jedynie nori i technikę zawijania. Niemniej całość mocno mnie zaskoczyła i przyznam, że nie doceniłem pomysłu nigdy wcześniej. Mowa o kaszi – to takie niby sushi wykonane przy użyciu kaszy, w tym przypadku jaglanej. Danie jest proste i niezwykle smaczne. Do środka można włożyć dowolne składniki, jednak poniżej zaprezentuję mój własny typ inspirowany pobytem w Zakopanem (tutaj jak zwykle podziękowania za wspaniały pobyt dla Willa 5 Dolin). Posmakujcie Sami!
Składniki (dla 2-3 osób):
- nori – 6 listków
- kasza jaglana – 350 gram
- żółta papryka – 1 sztuka
- ogórek – 1 sztuka
- suszone pomidory – 8 kawałków
- kapary – 3 łyżeczki
- sałata – kilka listków
- serek Philadelphia lub inny kanapkowy (np. Piątnica, Almette)
- biały oscypek (to jest ten tajny składnik)
- ocet ryżowy – 5 łyżek
- sól – 1 bardzo płaska łyżeczka
- cukier – 3 płaskie łyżki
- sos sojowy
- imbir marynowany
- wasabi
Przygotowanie (90 minut):
1. Kaszę jaglaną przepłucz wrzątkiem, aby pozbyć się ewentualnej goryczki. Następnie wsyp do 3,75 szklanki wrzątku i gotuj pod przykryciem około 20 minut – do wchłonięcia wody.
2. W międzyczasie przygotuj składniki. Paprykę i pomidory suszone pokrój w paski. Ogórka przetnij na pół i wydrąż pestki, następnie pokrój w grubsze paski. Kapary posiekaj. Oscypek pokrój w plasterki, następnie w paski. Sałatę porwij na długie paski szerokości ok 3-4 cm.
3. W rondelku zmieszaj cukier, sól i ocet ryżowy. Mieszankę podgrzewaj, aż składniki się rozpuszczą.
4. Zaprawę wymieszaj z kaszą jaglaną i pozostaw do ostygnięcia pod przykryciem.
5. Przygotuj miseczkę z letnią wodą do opłukiwania rąk. Na listek nori (ułożony na bambusowej macie, od chropowatej strony nałóż warstwę kaszy jaglanej. 20% górnej części listka pozostaw puste. Kaszę musisz trochę ugnieść palcami – jeśli zamoczysz ręce, kasza nie będzie się przylepiała. Nakładaj składniki w różnych konfiguracjach przy dolnej krawędzi nori. Teraz już tylko musisz zwinąć nori pomagając sobie bambusową matą. Ostatni centymetr wolnej części listka zwilż wodą i zwiń rolkę do końca. Odczekaj kilka minut i pokrój rolkę na plasterki. Podawaj z sosem sojowym i marynowanym imbirem.
Powodzenia i Smacznego!
B.






ciekawa propozycja na sushi, lubię takie kombinacje 🙂
Ja również byłem mocno zaskoczony efektem końcowym. 😀