Szybka tarta z młodymi burakami i kozim serem

TARTA Z BOTWINKĄ NA CIEŚCIE FRANCUSKIM

Na wiosnę warto postawić na warzywa sezonowe. Dziś proponuję danie, które zasmakuje nawet tym, którzy nie lubią buraków. Bajeczna prostota smaków i cudowne kolory! Do dzieła!

Składniki: (3 – 4 porcje)

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • pęczek młodych buraków wraz z liśćmi
  • ser kozi w rulonie (połowa)
  • garść posiekanego koperku
  • jajko
  • sól i pieprz
  • sok z 1/4 cytryny

Przygotowanie (45 minut):

1. Buraki obierz i pokrój w plasterki. Łodygi i liście posiekaj, ale nie na drobno. Włóż wszystko do naczynia żaroodpornego, skrop odrobiną oleju, dodaj sok z cytryny i dopraw solą i pieprzem. Piecz około 10 minut w temperaturze 180 stopni.

2. Na papierze do pieczenia rozłóż ciasto francuskie. Pozaginaj brzegi. Piecz również około 10 minut.

3. Wyjmij podpieczone ciasto z piekarnika. Nałóż na nie buraki. Brzegi posmaruj rozbełtanym jajkiem. Możesz wlać też trochę jajka do buraków. Zapiekaj około 20 minut.

4. Po wyjęciu tarty z piekarnika nałóż na nią pokruszony ser i posyp koperkiem. Danie gotowe.

Powodzenia i smacznego!
B.

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Szybka tarta z młodymi burakami i kozim serem
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *