Na wiosnę warto postawić na warzywa sezonowe. Dziś proponuję danie, które zasmakuje nawet tym, którzy nie lubią buraków. Bajeczna prostota smaków i cudowne kolory! Do dzieła!
Składniki: (3 – 4 porcje)
- opakowanie ciasta francuskiego
- pęczek młodych buraków wraz z liśćmi
- ser kozi w rulonie (połowa)
- garść posiekanego koperku
- jajko
- sól i pieprz
- sok z 1/4 cytryny
Przygotowanie (45 minut):
1. Buraki obierz i pokrój w plasterki. Łodygi i liście posiekaj, ale nie na drobno. Włóż wszystko do naczynia żaroodpornego, skrop odrobiną oleju, dodaj sok z cytryny i dopraw solą i pieprzem. Piecz około 10 minut w temperaturze 180 stopni.
2. Na papierze do pieczenia rozłóż ciasto francuskie. Pozaginaj brzegi. Piecz również około 10 minut.
3. Wyjmij podpieczone ciasto z piekarnika. Nałóż na nie buraki. Brzegi posmaruj rozbełtanym jajkiem. Możesz wlać też trochę jajka do buraków. Zapiekaj około 20 minut.
4. Po wyjęciu tarty z piekarnika nałóż na nią pokruszony ser i posyp koperkiem. Danie gotowe.
Powodzenia i smacznego!
B.
