Bywa tak, że kompletnie nie mamy czasu na gotowanie. Tym razem spaghetti zrobiłem ze składników, które akurat miałem pod ręką. Zajęło mi to zaledwie 12 minut, więc możemy zaliczyć jako bardzo szybki obiad. Makaron pokryłem sosem przygotowanym na bazie pomidorów krojonych z dodatkiem chilli, pesto z bazylii, papryki pepperoni i sera pecorino. Szybko i smacznie! Do dzieła!
Składniki (dla 2 osób):
- makaron spaghetti – 250 gram
- pomidory krojone z chilli – 200 gram
- pesto z bazylii – 2 łyżki
- ser pecorino – 2,5 łyżki
- papryka pepperoni – 1 sztuka
- czosnek – 2 ząbki
Przygotowanie (12 minut):
1. Wstaw wodę na makaron. Podczas gdy makaron się gotuje w osolonej wodzie przygotuj sos. Czosnek i papryczki pokrój w drobną kostkę. Ser zetrzyj na drobnej tarce. Składniki sosu zmieszaj ze sobą. Nie musisz ich niczym więcej doprawiać.
2. Ugotowany al dente makaron odcedź i wymieszaj z sosem. Podawaj na głębokim talerzu przyozdobiony liśćmi bazylii.
Powodzenia i Smacznego!
B.
