Tarta nie należy do najzdrowszych i niskokalorycznych dań, ze względu na tłuste ciasto, ale raz na jakiś czas można chyba sobie pozwolić, co nie? A jak dodamy do niej jakieś zdrowe dodatki, np. brokuły i mięso, to już nie ma się do czego przyczepić 😉 Samo zdrowie! 🙂
Do dzieła!
Składniki (2-4 porcje):
Ciasto:
- mąka – 500 gram
- jajko – 2 sztuki
- masło – 300 gram
- sól – 1 łyżeczka
Nadzienie:
- jajka – 3 sztuki
- śmietana 18% – 250 gram
- brokuł – połówka
- mała pierś z kurczaka
- ser pleśniowy – 100 gram
- cebula – 1 sztuka
- ser pecorino – do posypania
- sól, pieprz, papryka słodka
Przygotowanie (20+30 minut):
1. Masło pokrój w kostkę (musi być bardzo zimne). Do miski przesiej mąkę, na jej środku zrób wgłębienie. Dodaj masło i dokładnie wymieszaj. Ugniataj kawałki masła tak, żeby zmieszało się z mąką, ale nie połączyło w jednolitą całość. Dodaj jajko i sól. Zagniataj dalej ciasto aż będzie spójne. Tak przygotowane ciasto podziel na 2 części, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum godzinę. Użyjemy tylko połowy ciasta, resztę możesz przechowywać w lodówce przez tydzień lub zamrozić na okres do 3 miesięcy.
2. Formę do tarty wyklej przygotowanym ciastem i ponakłuwaj widelcem. Wstaw do piekarnika (190 st.) na ok. 10 minut – tak do podpieczenia.
3. Pierś z kurczaka obsmaż na patelni (smaż krótko na dużym ogniu, dzięki temu mięso będzie miękkie). Gdy wystygnie, pokrój je w większą kostkę. Ser pleśniowy pokrusz lub pokrój w większą kostkę. Posiekaj cebulę i podsmaż ją delikatnie. Przygotuj też sos: w misce rozbełtaj jaja, dodaj śmietanę oraz przyprawy.
5. Na podpieczony spód do tarty nakładaj cebulkę, ser pleśniowy, kurczaka i brokuły. Wszystko zalej równomiernie sosem z jajek i śmietany.
6. Piecz około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Po wszystkim daj tarcie 5 minut odpoczynku. Najlepiej smakuje podgrzana następnego dnia!
Powodzenia i smacznego!
A.






To coś co lubię, pyszne, zdrowe i nieskomplikowane.