Tarta z pomidorami i zielonymi oliwkami

Tarta z zielonymi oliwkami i pomidorami

Po ostatnim gotowaniu została mi cała porcja ciasta do tarty. Poprzednia tarta wyszła tak dobra, że byłoby szkoda, gdyby ciasto się zmarnowało. Postanowiłem powtórzyć przepis używając zupełnie innych składników. Tym razem do jajecznego sosu dodałem niezwykle smaczne, duże zielone oliwki, kilka pomidorów suszonych na słońcu oraz plastry świeżego pomidora dla dekoracji. Wszystko przyprawiłem suszoną bazylią i upiekłem. Szczerze mówiąc sam byłem zaskoczony wspaniałym smakiem powstałym z tak niewielu składników! Do dzieła!

Składniki (dla 4 osób):

Ciasto:

  • mąka – 500 gram
  • jajko – 2 sztuki
  • masło – 300 gram
  • sól – 1 łyżeczka płaska

Nadzienie:

  • jajka – 5 sztuk
  • śmietana 18% – 2 solidne łyżki
  • pieprz czarny – 0,5 łyżeczki płaskiej
  • sól – 0,5 łyżeczki płaskiej
  • papryka słodka – 0,5 łyżeczki płaskiej
  • oliwki zielone duże – 16 sztuk
  • pomidory suszone – 5 sztuk
  • pomidor – 1,5 sztuki
  • ser owczy Polder – pełna garść grubo startego
  • bazylia suszona – 1 łyżeczka

Przygotowanie (10+30 minut):

1. Masło pokrój w kostkę (musi być bardzo zimne). Do miski przesiej mąkę, na jej środku zrób wgłębienie. Dodaj masło i dokładnie wymieszaj. Ugniataj kawałki masła tak, żeby zmieszało się z mąką, ale nie połączyło w jednolitą całość. Dodaj jajko i sól. Zagniataj ciasto na tartę jeszcze przez 2 minuty. Uważaj, żeby masło się nie rozpuściło. Tak przygotowane ciasto podziel na 2 części, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum godzinę. Użyjemy tylko połowy ciasta, resztę możesz przechowywać w lodówce przez tydzień lub zamrozić na okres do 3 miesięcy.

2. Oliwki pokrój w plasterki, pomidory suszone w kostkę, pomidory w plasterki.

3. Formę do tarty wyklej cienką warstwą przygotowanego ciasta. Wstaw na 9 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. W międzyczasie przygotuj sos – zmieszaj 5 jajek ze śmietaną, dodaj sól, pieprz i słodką paprykę. Ubijaj mikserem przez 3 minuty, sos powinien powiększyć swoją objętość o 50%. Na podpieczony spód wyłóż oliwki i suszone pomidory. Zalej sosem pomieszanym z serem Polder, a na wierzch wyłóż plastry pomidora. Całość posyp suszoną bazylią i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut.

Powodzenia i Smacznego!
B.

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Tarta z pomidorami i zielonymi oliwkami
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *