Tartaletki z kremem cytrynowo – pomarańczowym

tartaletki z kremem cytrynowym pomarańczowym

Ostatnio uwielbiam piec ciasta i ciasteczka. Dzisiaj przygotowałem przepyszne tartaletki z kremem cytrynowo pomarańczowym. Wyszły jedynie wystarczająco słodkie, także mogę je śmiało zaliczyć do grupy moich ulubionych deserów. Przygotowanie tartaletek nie jest pracochłonne, jednak cały proces trzeba podzielić na kilka partii, między którymi możemy zrobić sobie dłuższe przerwy. Pysznie, zarazem cytrynowo i pomarańczowo. Do dzieła!

Składniki (24 sztuki):

Ciasto:

  • mąka pszenna – 500 gram
  • masło – 200 gram
  • śmietana 18% – 3 pełne łyżki
  • cukier – 150 gram

Mus cytrynowo pomarańczowy:

  • sok z cytryny – 60 ml
  • sok z pomarańczy – 100 ml
  • jajka – 5 sztuk
  • śmietana 36% – 200 ml
  • skórka z 1 cytryny (posiekana)
  • skrobia kukurydziana – 1 łyżeczka
  • cukier 120 gram

Przygotowanie (120 minut z dużymi przerwami):

1. Składniki na ciasto dokładnie zmieszaj i wyrób na jednolitą masę. Ważne żeby składniki były schłodzone, a cisto wyrabiać bardzo szybko. Tak przygotowane ciasto odstaw na co najmniej godzinę do lodówki.

2. Foremki do tartaletek wyklej cienką warstwą przygotowanego ciasta i podpiecz 15 minut w temperaturze 180 stopni. Nie zapomnij lekko nakłuć spodów, żeby się nie podniosły podczas pieczenia.

3. Składniki na krem cytrynowo pomarańczowy dokładnie zmiksuj. Płyn ostrożnie przelej na podpieczone tartaletki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-30 minut. Uważaj, żeby się nie przypaliły.

Powodzenia i Smacznego!
B.

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Tartaletki z kremem cytrynowo - pomarańczowym
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

2 Replies to “Tartaletki z kremem cytrynowo – pomarańczowym”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *