Tradycyjne curry z kurczakiem

Kurczak curry

Curry z kurczakiem to chyba najpopularniejsze danie kuchni azjatyckiej. Jest aromatyczne, szybkie w przyrządzeniu. Nie znam osoby, która nie zjadłaby curry ze smakiem. Cały przepis opiera się na mleku kokosowym i kilku bardzo ważnych przyprawach. Słodycz mleka kokosowego przełamana jest ostrą papryczką pepperoni, słodką papryką, cebulą oraz dodatkiem kolendry i czosnku. Tak powstaje sos. Kurczaka jednak trzeba przygotować odpowiednio wcześniej, należy go zamarynować w przyprawach i odrobinie octu, aby był kruchy. Do dzieła!

Składniki (6 dużych porcji):

  • piersi kurczaka – 1,4 kg
  • papryczka pepperoni – 4 sztuki (2 zielone i 2 czerwone koniecznie bez pestek)
  • kmin rzymski – 1 łyżeczka
  • ziarna kolendry – 0,3 łyżeczki
  • musztarda sarepska – 1 duża łyżeczka
  • curry – 1 duża łyżka
  • kurkuma – 1 łyżeczka
  • ocet ryżowy – 6 łyżeczek
  • imbir mielony – 1 łyżeczka
  • trawa cytrynowa – 1 sztuka
  • mleko kokosowe – 2,5 puszki
  • cebula – 1 średnia sztuka
  • czosnek – 2 duże ząbki
  • papryka czerwona – 1 duża sztuka
  • sól – szczypta
  • masło klarowane – 2 łyżki
  • świeża kolendra – 3 łyżki
  • do podania aromatyczny ryż azjatycki z tego przepisu (przygotuj 400 gram)

Przygotowanie (50 minut – przy mniejszej porcji 30):

1. Kurczaka oczyść, pokrój w medaliony (pod kątem), następnie w mniejsze kawałki. Przygotuj marynatę. Zmieszaj kmin rzymski, uprażone i roztarte ziarna kolendry, musztardę, curry, imbir, ocet, 1 zieloną i 1 czerwoną papryczkę (drobno pokrojone) oraz dużą szczyptę soli. Kurczaka dokładnie wymieszaj z marynatą i odstaw na 2 godziny do lodówki.

2. Cebulę pokrój w kostkę, pozostałe papryczki w plasterki, paprykę czerwoną w kostkę, trawę cytrynową w centymetrowe kawałki. Na dużej patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego i na dużym ogniu usmaż cebulę z czosnkiem, dodaj paprykę ostre papryczki i trawę cytrynową. Usmażone składniki przełóż do dużego garnka, dodaj imbir oraz kolendrę i zalej mlekiem kokosowym (mleko powinno mieć stałą konsystencję, w przeciwnym razie niezbędne będzie dłuższe zredukowanie sosu lub jego zagęszczenie). Sos gotuj na średnim ogniu 15 minut (aż uzyska kremową konsystencję). Sos dokładnie zmiksuj i przetrzyj przez sitko o drobnych oczkach. W międzyczasie mięso obsmaż partiami na dużym ogniu z dodatkiem masła klarowanego i dodaj do sosu. Duś na średnim ogniu przez 25 minut.

Kurczak curry świetnie będzie smakował z aromatycznym ryżem azjatyckim. Danie możesz przyozdobić liśćmi kolendry i ziarnami sezamu.

Powodzenia i Smacznego!
B.

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Tradycyjne curry z kurczakiem
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *