Oto najpyszniejszy z moich deserów! Aż szkoda tego nie zrobić. Wielkimi krokami zbliżał się tłusty czwartek (jak to moja żona mówi – Dzień Pączka). Zaparłem się, że w tym roku w końcu zrobię prawdziwe domowe pączki. Jak się mówi A, trzeba też powiedzieć B. I tak się stało. Czwartek, szybkie zakupy brakujących składników i wybór dżemu. Niby powinien być różany, ale co tam! Tym razem dżem z owoców leśnych, słodki, leśny i niezwykle smaczny. Nie przerażaj się ilością pracy przy domowych pączkach, tak naprawdę jest to bardzo szybki przepis. W 15 minut zagniatasz ciasto, następnie 20 minut czekasz, aż wyrośnie. Lepisz kulki z nadzieniem i czekasz kolejne 20 minut. Smażenie to już tylko czysta formalność, która trwa kilka minut. Do dzieła!
Składniki (na 15 pączków):
- mąka pszenna typ 480 – 500 gram
- drożdże w kostce – 40 gram
- żółtka jajek – 4 sztuki
- cukier – 5 łyżek
- dżem – pół słoiczka (1 łyżeczka na pączek)
- mleko – 1 szklanka
- masło – 50 gram
- smalec – 2-3 kostki do smażenia
- sól – szczypta
- spirytus (nie wódka) – 25 ml (pół kieliszka)
- cukier puder lub lukier z tego przepisu lub kandyzowana skórka pomarańczowa z tego przepisu
Przygotowanie (około 1 godzina):
1. Mleko zagotuj i odlej pół szklanki, dodaj drożdże, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Dokładnie wymieszaj i poczekaj 6 minut. Żółtka rozetrzyj z cukrem. Masło rozgrzej w garnuszku.
2. Mąkę przesiej do dużej miski. Dodaj pracujące drożdże, żółtka z cukrem i resztę mleka. Dokładnie wymieszaj dodając szczyptę soli. Ciasto jest teraz mocno lepkie – nie przejmuj się tym. Jak ciasto będzie jednolite wlej roztopione masło i spirytus. Wyrabiaj do momentu, aż ciasto zacznie wyraźnie odchodzić od rąk i zauważysz, że rośnie. Nakryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut.
3. Ciasto wyrosło. Odetnij kawałek i rozwałkuj na grubość 1 cm. Wytnij kubkiem duże kółka. Włóż do środka małą łyżeczkę dżemu i bardzo dokładnie zaklej formując kulkę (możesz nadziewać pączki na tym etapie lub po usmażeniu za pomocą dużej strzykawki). Kulki możesz lekko spłaszczyć i pozostawić na kolejne 20 minut do wyrośnięcia (ja używam w takim momencie piekarnika rozgrzanego do około 25 – 30 stopni, ale nie więcej).
4. Roztop smalec w szerokim garnku do temperatury 180 stopni (jest to temperatura, w której w czasie 16 sekund kawałek chleba ładnie się przyrumienia). Smaż pączki z obu stron do delikatnego zbrązowienia. Gotowe!
Pączki możesz podać z kandyzowaną skórką pomarańczową z tego przepisu lub polukrować lukrem z tego przepisu lub najzwyczajniej posypać cukrem pudrem.
Powodzenia i Smacznego!
B.





