Tradycyjne polskie pączki z dżemem owocowym

Tradycyjne polskie pączki

Oto najpyszniejszy z moich deserów! Aż szkoda tego nie zrobić. Wielkimi krokami zbliżał się tłusty czwartek (jak to moja żona mówi – Dzień Pączka). Zaparłem się, że w tym roku w końcu zrobię prawdziwe domowe pączki. Jak się mówi A, trzeba też powiedzieć B. I tak się stało. Czwartek, szybkie zakupy brakujących składników i wybór dżemu. Niby powinien być różany, ale co tam! Tym razem dżem z owoców leśnych, słodki, leśny i niezwykle smaczny. Nie przerażaj się ilością pracy przy domowych pączkach, tak naprawdę jest to bardzo szybki przepis. W 15 minut zagniatasz ciasto, następnie 20 minut czekasz, aż wyrośnie. Lepisz kulki z nadzieniem i czekasz kolejne 20 minut. Smażenie to już tylko czysta formalność, która trwa kilka minut. Do dzieła!

Składniki (na 15 pączków):

  • mąka pszenna typ 480 – 500 gram
  • drożdże w kostce – 40 gram
  • żółtka jajek – 4 sztuki
  • cukier – 5 łyżek
  • dżem – pół słoiczka (1 łyżeczka na pączek)
  • mleko – 1 szklanka
  • masło – 50 gram
  • smalec – 2-3 kostki do smażenia
  • sól – szczypta
  • spirytus (nie wódka) – 25 ml (pół kieliszka)
  • cukier puder lub lukier z tego przepisu lub kandyzowana skórka pomarańczowa z tego przepisu

Przygotowanie (około 1 godzina):

1. Mleko zagotuj i odlej pół szklanki, dodaj drożdże, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Dokładnie wymieszaj i poczekaj 6 minut. Żółtka rozetrzyj z cukrem. Masło rozgrzej w garnuszku.

2. Mąkę przesiej do dużej miski. Dodaj pracujące drożdże, żółtka z cukrem i resztę mleka. Dokładnie wymieszaj dodając szczyptę soli. Ciasto jest teraz mocno lepkie – nie przejmuj się tym. Jak ciasto będzie jednolite wlej roztopione masło i spirytus. Wyrabiaj do momentu, aż ciasto zacznie wyraźnie odchodzić od rąk i zauważysz, że rośnie. Nakryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut.

3. Ciasto wyrosło. Odetnij kawałek i rozwałkuj na grubość 1 cm. Wytnij kubkiem duże kółka. Włóż do środka małą łyżeczkę dżemu i bardzo dokładnie zaklej formując kulkę (możesz nadziewać pączki na tym etapie lub po usmażeniu za pomocą dużej strzykawki). Kulki możesz lekko spłaszczyć i pozostawić na kolejne 20 minut do wyrośnięcia (ja używam w takim momencie piekarnika rozgrzanego do około 25 – 30 stopni, ale nie więcej).

4. Roztop smalec w szerokim garnku do temperatury 180 stopni (jest to temperatura, w której w czasie 16 sekund kawałek chleba ładnie się przyrumienia). Smaż pączki z obu stron do delikatnego zbrązowienia. Gotowe!

Pączki możesz podać z kandyzowaną skórką pomarańczową z tego przepisu lub polukrować lukrem z tego przepisu lub najzwyczajniej posypać cukrem pudrem.

Powodzenia i Smacznego!
B.

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Tradycyjne polskie pączki z dżemem owocowym
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *