Wiosenny makaron ze szparagami i kozim serem

makaron ze szparagami i kozim serem

Uwielbiam kiedy wiosenny przepis zawiera szparagi. Dzisiaj dodałem do nich aromatyczny, intensywny ser kozi, odrobinę czosnku i estragon. Całość dopełnia kwasowość dodana dzięki sokowi z cytryny. Takie połączenie daje świeże, bardzo orzeźwiające smaki. Do dzieła!

Składniki (4 porcje):

  • szparagi – 1 paczka
  • ser kozi turek – 2 sztuki
  • makaron – 400 gram
  • czosnek – 1 ząbek
  • estragon – 1 łyżka
  • czarny pieprz – duża szczypta
  • sok z cytryny – 2 łyżki
  • woda z makaronu – 0,3 szklanki

Przygotowanie (25 minut):

1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Serek kozi przełóż do miski, wymieszaj z przyprawami, sokiem z cytryny i czosnkiem.

2. Dolną część szparagów odetnij (3 cm). Obierz 0,3 ich dolnej części, aby pozbyć się łykowatej skórki. Dzięki temu szparagi będą kruche i delikatne. Potni szparagi na odcinki 3-4 cm. Gotuj w osolonej wodzie, aż lekko zmiękną. Uważaj żeby nie rozgotować szparagów, najlepiej jak będą chrupiące. Kwiatostany dodawaj do gotowania na samym końcu, potrzebują o wiele mniej czasu niż reszta łodygi.

3. Makaron odsącz pozostawiając 0,3 szklanki wody. Przełóż makaron do garnka, dodaj szparagi, pozostałą wodę po makaronie i dokładnie wymieszaj z przygotowanym sosem z koziego sera.

Makaron podawaj na głębokim talerzu posypane otartą skórką z cytryny i twardym serem (np. pecorino).

Powodzenia i Smacznego!
B.

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Wiosenny makaron ze szparagami i kozim serem
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
31star1star1stargraygray Based on 1 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *