Uwielbiam kiedy wiosenny przepis zawiera szparagi. Dzisiaj dodałem do nich aromatyczny, intensywny ser kozi, odrobinę czosnku i estragon. Całość dopełnia kwasowość dodana dzięki sokowi z cytryny. Takie połączenie daje świeże, bardzo orzeźwiające smaki. Do dzieła!
Składniki (4 porcje):
- szparagi – 1 paczka
- ser kozi turek – 2 sztuki
- makaron – 400 gram
- czosnek – 1 ząbek
- estragon – 1 łyżka
- czarny pieprz – duża szczypta
- sok z cytryny – 2 łyżki
- woda z makaronu – 0,3 szklanki
Przygotowanie (25 minut):
1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Serek kozi przełóż do miski, wymieszaj z przyprawami, sokiem z cytryny i czosnkiem.
2. Dolną część szparagów odetnij (3 cm). Obierz 0,3 ich dolnej części, aby pozbyć się łykowatej skórki. Dzięki temu szparagi będą kruche i delikatne. Potni szparagi na odcinki 3-4 cm. Gotuj w osolonej wodzie, aż lekko zmiękną. Uważaj żeby nie rozgotować szparagów, najlepiej jak będą chrupiące. Kwiatostany dodawaj do gotowania na samym końcu, potrzebują o wiele mniej czasu niż reszta łodygi.
3. Makaron odsącz pozostawiając 0,3 szklanki wody. Przełóż makaron do garnka, dodaj szparagi, pozostałą wodę po makaronie i dokładnie wymieszaj z przygotowanym sosem z koziego sera.
Makaron podawaj na głębokim talerzu posypane otartą skórką z cytryny i twardym serem (np. pecorino).
Powodzenia i Smacznego!
B.





