Czy wiecie, że kasza jaglana to jeden z dziesięciu najzdrowszych produktów spożywczych na świecie? Tym razem przygotowałem kaszę w postaci zapiekanki. Do tego szpinak, czosnek, odrobina serka wiejskiego i sera koziego… Proste smaki, które połączyły się w bardzo ciekawe danie. Do dzieła!
Składniki (4 osoby):
- kasza jaglana – 2 szklanki
- pół opakowania świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- średnia cebula
- serek wiejski – 1 opakowanie
- ser kozi – 150 g
- łyżeczka masła
- twardy ser peccorino – pół szklanki
- łyżeczka chilli lub ostrej papryki
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie (około 1 godz.):
1. Ugotuj kaszę jaglaną zgodnie z opisem na opakowaniu. Dodaj do niej chilli, sól i pieprz według uznania. Na patelni podsmaż cebulę, dodaj wyciśnięty czosnek oraz szpinak i lekko podduś.
2. Posmaruj naczynie (użyłem takiego 25 x 25 x 6 cm) żaroodporne masłem. Nałóż na dno połowę kaszy. Następnie wyłóż na nią zawartość patelni, czyli cebulę, czosnek i szpinak. Kolejna warstwa to odsączony wcześniej serek wiejski oraz pokruszony ser kozi. Kolejny etap to reszta kaszy oraz starty ser peccorino.
3. Tak przygotowaną zapiekankę włóż do piekarnika na około 40 minut i piecz w temperaturze 180 stopni.
Powodzenia i smacznego!
B.





