Zawijana pizza z chorizo

Zawijana pizza z chorizo

To jest pomysł na trochę inną pizzę niż znacie z tradycyjnych pizzerii. Chociaż ciasto przygotowuje się w ten sam sposób, to smak takiej zawijanej pizzy jest zupełnie inny niż by się można spodziewać. Danie jest bardzo pulchne i delikatne w środku, a na zewnątrz niezwykle chrupiące. Do środka wsadziłem klasyczny sos pomidorowy z dodatkiem bazylii i czosnku, czarne oliwki i najważniejszy składnik czyli aromatyczne, ostre chorizo. Do tego nie mogło zabraknąć też białego sosu czosnkowego. Gorąco polecam!

Składniki (dla 2-4 osób):

  • mąka pszenna typ 650 – 400 gram
  • woda – 0,85 szklanki
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • sól – 1 łyżeczka płaska
  • cukier – 1 łyżeczka
  • drożdże – 30 gram świeżych
  • przecier pomidorowy – 4 łyżki (lepiej użyć przecier niż koncentrat)
  • czosnek – 2 ząbki
  • świeża bazylia – 3 łyżki (posiekana)
  • czarne oliwki – 15 sztuk
  • chorizo – kilkanaście plasterków (dużych)
  • cebula – 0,5 małej
  • ser mozzarella – opcjonalnie

Przygotowanie (60 + 15 minut):

1. Najpierw przygotuj ciasto. Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki cukru i 1 łyżki mąki, poczekaj aż zaczną pracować – powstanie gęsta piana. Ilość wody w cieście ma kluczowe znaczenie, także pamiętaj żeby dodawać ją po trochu. Mąkę przesiej do średniej miski przez sitko z bardzo drobnymi oczkami. Jest to ważny element bo pozbywamy się w ten sposób grudek i łupinek ziaren, które znajdują się w mące. Jednocześnie napowietrzamy nasze ciasto. Dodaj sól. Jak drożdże zaczną pracować i pojawi się piana możemy powoli dodawać wodę z drożdżami do mąki. Następnie trzeba wymieszać wszystkie składniki i wyrobić ciasto. Ciasto przykrywamy szczelnie folią spożywczą, tak aby przylegała do ciasta i odstawiamy do wyrośnięcia na minimum 30 minut (najlepiej godzinę).

2. Teraz sos pomidorowy. Liście bazylii posiekaj, czosnek wyciśnij przez wyciskarkę do czosnku. Zmieszaj składniki z przecierem pomidorowym. Oliwki pokrój w plasterki, cebulę w drobną kostkę.

3. Przygotowane ciasto na pizzę podziel na 2 części. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na 3-4 mm. Nałóż wszystkie składniki i zawiń w rulon. Ważne jest dość ciasne zwinięcie ciasta, żeby po upieczeniu nasze rolki się nie rozpadały. Tak przygotowaną zawijaną pizzę piecz 15 minut w temperaturze 220 stopni.

Po wyjęciu z piekarnika rolkę pokrój na plastry grubości 2 cm, pamiętaj żeby użyć bardzo ostrego noża.

Powodzenia i Smacznego!
B.

 

zawijana pizza 1zawijana pizza 2zawijana pizza 3zawijana pizza 4zawijana pizza 5

 

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Zawijana pizza z chorizo
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *