Szukasz pomysłu na zaskakująco smaczną wieczorną przekąskę? Przedstawiam bardzo prostą bułkę nadziewaną ciągnącym się serem mozzarella. Dla lepszego aromatu dodałem zioła prowansalskie. Z wierzchu bułka ma posypkę z sezamu i gruboziarnistej soli. Palce lizać!
Składniki (dla 6-8 osób):
- mąka pszenna typ 550 – 400 gram
- ciepła woda – 0,65 szklanki
- mleko – 0,2 szklanki
- cukier – 1 łyżeczka
- świeże drożdże – 35 gram
- sól drobnoziarnista – 1 łyżeczka
- ser mozzarella – 200 gram
- zioła prowansalskie – kilka łyżeczek
- sezam – 2 łyżeczki do posypania
- sól gruboziarnista – 2 szczypty
- mleko – 3 łyżki
- jajko – 1 sztuka
Przygotowanie (60 + 20 minut):
1. Najpierw ciasto. Drożdże rozmieszaj z 0,25 szklanki ciepłej wody, łyżeczką cukru i łyżeczką mąki. Mąkę przesiej do miski, dodaj łyżeczkę soli. Jak drożdże zaczną pracować wlej je do miski, dodaj też resztę wody i mleko. Ciasto wyrabiaj aż będzie gładkie i jednolite. Odstaw na minimum 30 minut do wyrośnięcia.
2. Ser pokrój w długie paski o boku 1 cm. Gotowe ciasto zagnieć przez kilka sekund, uformuj długi walec o średnicy 4 cm. Rozwałkuj walec na pas grubości 6-7 milimetrów. Powinien mieć wtedy szerokość około 8 cm. Na rozwałkowanym cieście układaj ser, tak aby znajdował się na środku ciasta. Posyp ser dość obficie ziołami prowansalskimi i zawiń boki ciasta, tak aby utworzyć długi walec.
3. Ciasto układaj w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem. Między każdym zwojem ciasta zostaw 2 cm luzu, bo ciasto urośnie podczas pieczenia.
4. Mleko rozmieszaj z jajkiem. Tak przygotowaną masą, za pomocą pędzelka, obficie posmaruj uformowane ciasto. Z wierzchu posyp sezamem i odrobiną gruboziarnistej soli. Bułkę z serem piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15-20 minut.
Gotową nadziewaną serem bułkę możesz podawać z dodatkiem sosu na bazie jogurtu z kolendrą, z tego przepisu.
Powodzenia i Smacznego!
B.





