Zawijaniec – bułka z mozzarallą, ziołami i sezamem

bułka z mozzarallą i ziołami

Szukasz pomysłu na zaskakująco smaczną wieczorną przekąskę? Przedstawiam bardzo prostą bułkę nadziewaną ciągnącym się serem mozzarella. Dla lepszego aromatu dodałem zioła prowansalskie. Z wierzchu bułka ma posypkę z sezamu i gruboziarnistej soli. Palce lizać!

Składniki (dla 6-8 osób):

  • mąka pszenna typ 550 – 400 gram
  • ciepła woda – 0,65 szklanki
  • mleko – 0,2 szklanki
  • cukier – 1 łyżeczka
  • świeże drożdże – 35 gram
  • sól drobnoziarnista – 1 łyżeczka
  • ser mozzarella – 200 gram
  • zioła prowansalskie – kilka łyżeczek
  • sezam – 2 łyżeczki do posypania
  • sól gruboziarnista – 2 szczypty
  • mleko – 3 łyżki
  • jajko – 1 sztuka

Przygotowanie (60 + 20 minut):

1. Najpierw ciasto. Drożdże rozmieszaj z 0,25 szklanki ciepłej wody, łyżeczką cukru i łyżeczką mąki. Mąkę przesiej do miski, dodaj łyżeczkę soli. Jak drożdże zaczną pracować wlej je do miski, dodaj też resztę wody i mleko. Ciasto wyrabiaj aż będzie gładkie i jednolite. Odstaw na minimum 30 minut do wyrośnięcia.

2. Ser pokrój w długie paski o boku 1 cm. Gotowe ciasto zagnieć przez kilka sekund, uformuj długi walec o średnicy 4 cm. Rozwałkuj walec na pas grubości 6-7 milimetrów. Powinien mieć wtedy szerokość około 8 cm. Na rozwałkowanym cieście układaj ser, tak aby znajdował się na środku ciasta. Posyp ser dość obficie ziołami prowansalskimi i zawiń boki ciasta, tak aby utworzyć długi walec.

3. Ciasto układaj w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem. Między każdym zwojem ciasta zostaw 2 cm luzu, bo ciasto urośnie podczas pieczenia.

4. Mleko rozmieszaj z jajkiem. Tak przygotowaną masą, za pomocą pędzelka, obficie posmaruj uformowane ciasto. Z wierzchu posyp sezamem i odrobiną gruboziarnistej soli. Bułkę z serem piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15-20 minut.

Gotową nadziewaną serem bułkę możesz podawać z dodatkiem sosu na bazie jogurtu z kolendrą, z tego przepisu.

Powodzenia i Smacznego!
B.

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Zawijaniec - bułka z mozzarallą, ziołami i sezamem
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *