Ziemniaki nadziewane boczkiem z serem

ziemniaki nadziewane serem i boczkiem

Nie ma chyba nic lepszego niż bardzo prosty obiad. Dzisiaj postanowiłem wykorzystać kupione parę dni temu ziemniaki (trafiły się czerwone – są zupełnie inne w smaku). Przygotowałem bardzo proste nadzienie. Zmieszałem serek wiejski, ser żółty, smażony bekon i koperek. Jest to połączenie bardzo klasyczne, a mimo to daje wyśmienity efekt końcowy. Cenna rada –  podstawa to dobry ziemniak. Do dzieła!

Składniki (2 porcje):

  • ziemniaki – 6 sztuk (średniej wielkości)
  • ser żółty – 1 garść (tartego, gouda)
  • serek wiejski – 1 opakowanie
  • bekon – 8 plasterków
  • koperek – 2 łyżki

Przygotowanie (30 + 10 minut):

1. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, aż będą miękkie.

2. W międzyczasie przygotuj nadzienie. Bekon pokrój w kostkę i usmaż na oliwie. Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Serek wiejski odcedź. Koperek posiekaj. Wszystkie te składniki zmieszaj ze sobą.

3. Ziemniaki odlej i poczekaj, aż lekko ostygną, odetnij od nich górną część i wydrąż środek. Ziemniaki nadziej przygotowaną pastą z sera, koperku i boczku. Tak przygotowane ziemniaki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.

Powodzenia i Smacznego!
B.

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Ziemniaki nadziewane boczkiem z serem
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
3.51star1star1star1stargray Based on 7 Review(s)

One Reply to “Ziemniaki nadziewane boczkiem z serem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *