Pieczone ziemniaki jadłem pod wieloma postaciami. Zazwyczaj były zapiekane z serem, podawane z sosem jogurtowym z dodatkiem czosnku lub z masłem czosnkowym. Bywały także ziemniaki pieczone w ognisku, na grillu. Najlepiej wspominam jednak te przygotowywane w moim rodzinnym domu, czyli pieczone w piekarniku z dodatkiem sera żółtego, masła czosnkowego i serka wiejskiego. Te smaki były świetne. Przyszedł jednak czas żeby wymyślić własny przepis na smacznego pieczonego ziemniaka. Kupiłem dwa duże, ale to naprawdę duże ziemniaki hiszpańskie. Są bardzo zwarte, zawierają dużo wody i charakteryzują się niepowtarzalnym, lekko słodkawym smakiem. Ziemniaki naciąłem w plastry, między które powkładałem kawałki sera cheddar i sera koziego, doprawiłem wszystko odrobiną soli i zapiekłem w piekarniku. Do tak zapiekanych ziemniaków podałem trzy rodzaje sosów na bazie jogurtu bałkańskiego. Danie choć jest mało skomplikowane, smakuje wprost wybornie. Do dzieła!
Składniki (2 porcje):
- ziemniaki – 2 bardzo duże sztuki
- ser cheddar pomarańczowy – kilka plastrów (100 gram)
- ser kozi – 100 gram (w rulonie)
- jogurt bałkański – 340 gram
- świeży tymianek – 3 łyżeczki
- świeży rozmaryn – 3 łyżeczki
- świeży koperek – 3 łyżeczki
- sól
Przygotowanie (20 minut + 60 minut pieczenia):
1. Ziemniaki obierz ze skórki, umyj i osusz. Połóż płasko na desce i nacinaj w plastry na 0,8 grubości. Uważaj aby nie przeciąć ziemniaka na wylot. Powstałe nacięcia lekko posól, następnie włóż w nie kawałki sera.
2. Przygotowane ziemniaki wstaw na 60 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
3. Jogurt bałkański podziel na trzy części. Do każdej dodaj drobno posiekane zioła, lekko posól i dokładnie wymieszaj.
Powodzenia i Smacznego!
B.





