Zupa krem z porów, z grzankami paprykowymi

Zupa krem z porów, z grzankami paprykowymi

Dzisiaj przedstawiam przepis mojej wspaniałej Żony – zupę z porów i kilku innych warzyw. Dodatek stanowią przepyszne grzanki z bułki posypane słodką papryką. Zupa z porów może wyjątkowo pozytywnie zaskoczyć. Por po ugotowaniu nieco traci swoją intensywność, a w połączeniu z drobnym dodatkiem innych warzyw tworzy  doskonałą całość. Marchewka daje odrobinę słodkości, cebulka delikatnie zaostrza, a ziemniak nadaje odpowiedniej konsystencji. Smak pierwsza klasa! Do dzieła!

Składniki (4 porcje po 250 ml):

  • pory – 3 sztuki średnie (wykorzystujemy białą część)
  • cebula biała – 1 sztuka średnia
  • czosnek – 2 ząbki
  • marchewka – 1 sztuka średnia
  • ziemniak – 1 sztuka duży
  • bulion warzywny lub rosół – 1 litr
  • śmietana 18% – 100 ml
  • gałka muszkatołowa – 1 łyżka płaska
  • sól i pieprz – 1 łyżeczka każdego
  • woda dla odpowiedniej konsystencji jeśli zajdzie potrzeba
  • masło klarowane – 1 łyżka
  • bułka na grzanki – 6 kromek
  • papryka mielona słodka – 1 łyżka płaska

Przygotowanie (30 minut):

1. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę, pora w plasterki. Marchewkę i ziemniaka zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

2. Cebulę, czosnek i pora zeszklij na maśle. Do dużego garnka wlej bulion, dodaj wcześniej przygotowane składniki. Gotuj na średnim ogniu, aż składniki zmiękną. Odczekaj aż ugotowane składniki trochę ostygną i przelej zawartość do blendera. Możesz ją również zmiksować mikserem ręcznym, ale będzie to trochę bardziej pracochłonne.

3. Zmiksowaną zawartość przelej z powrotem do garnka (w tym miejscu proponuję zmiksowaną masę przetrzeć przez sito o średnich oczkach, aby stała się aksamitnie gładka)  i dodaj śmietanę, gałkę muszkatołową, sól oraz pieprz. Teraz wystarczy tylko zagotować.

4. W czasie, jak zupa się gotuje, a składniki się łączą, możesz przygotować grzanki. Pokrój kromki bułki w kostkę 1,5 cm, następnie smaż na patelni skrapiając delikatnie oliwą i obsypując słodką papryką do zrumienienia. Nie zostawiaj grzanek na zbyt długo, bo mogą zaczerpnąć wilgoci z powietrza i stać się mało chrupiące.

Zupę podawaj w misce lub głębokim talerzu z łyżką kwaśnej śmietany i grzankami oraz przyozdobienie z liści pora.

Powodzenia i Smacznego!
B.

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *