Uwielbiam zupy typu krem! Przyznam się szczerze, że za zwykłymi zupami raczej nie przepadam, natomiast jeśli mają konsystencję kremu – nie potrafię się oprzeć. Dzisiejszy przepis jest banalny, tym bardziej więc zachęcam do wypróbowania. Zupa z soczewicy jest lekko pikantna z delikatną słodyczą. Do dzieła!
Składniki (4 osoby):
- 1,5 szklanki czerwonej soczewicy
- 3 duże marchewki
- 3 pietruszki
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka masła
- łyżeczka curry
- 100 gram kwaśniej śmietany
- szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie (około 1 godzina):
1. Pokrój cebulę w kostkę, zeszklij ją na maśle. Marchewkę i pietruszkę pokrój na mniejsze kawałki.
2. Wlej do garnka ok. 1,5 litra wody, włóż warzywa. Gdy woda się zagotuje, wsyp soczewicę i dodaj cebulkę i wyciśnięty czosnek. Wlej przecier pomidorowy. Gdy warzywa i soczewica będą miękkie wyłącz palnik i pozostaw zupę do przestygnięcia. Następnie zmiksuj całość.
3. Ponownie zagotuj zupę, dodając curry oraz sól i pieprz do smaku.
4. Wlej zupę do misek, dodaj trochę śmietany na środek. Zupa świetnie smakuje z grzankami z razowego chleba.
Powodzenia i smacznego!
B.





