Zupa z czerwonej soczewicy

zupa z czerwonej soczewicy

Uwielbiam zupy typu krem! Przyznam się szczerze, że za zwykłymi zupami raczej nie przepadam, natomiast jeśli mają konsystencję kremu – nie potrafię się oprzeć. Dzisiejszy przepis jest banalny, tym bardziej więc zachęcam do wypróbowania. Zupa z soczewicy jest lekko pikantna z delikatną słodyczą. Do dzieła!

Składniki (4 osoby):

  • 1,5 szklanki czerwonej soczewicy
  • 3 duże marchewki
  • 3 pietruszki
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka masła
  • łyżeczka curry
  • 100 gram kwaśniej śmietany
  • szczypta soli i pieprzu

 

Przygotowanie (około 1 godzina):

1. Pokrój cebulę w kostkę, zeszklij ją na maśle. Marchewkę i pietruszkę pokrój na mniejsze kawałki.

2. Wlej do garnka ok. 1,5 litra wody, włóż warzywa. Gdy woda się zagotuje, wsyp soczewicę i dodaj cebulkę i wyciśnięty czosnek. Wlej przecier pomidorowy. Gdy warzywa i soczewica będą miękkie wyłącz palnik i pozostaw zupę do przestygnięcia. Następnie zmiksuj całość.

3. Ponownie zagotuj zupę, dodając curry oraz sól i pieprz do smaku.

4. Wlej zupę do misek, dodaj trochę śmietany na środek. Zupa świetnie smakuje z grzankami z razowego chleba.

Powodzenia i smacznego!
B.

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Zupa z czerwonej soczewicy
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *