Naszła mnie ostatnio ochota na wieprzowinę, ale nie taką zwykłą. Miała być dobrze przyprawiona i podana w zupełnie inny sposób niż znacie. Zacznijmy od przypraw. Najpierw delikatnie ostry por, który podkreśla smak wieprzowiny. Do tego odrobina sosu sojowego i rybnego. To wszystko! Całość zawinąłem w ciasto francuskie, które wspaniale rozpływa się w ustach. Do dzieła!
Składniki (2 porcje):
- polędwica wieprzowa – 350 gram
- bulion drobiowy lub warzywny – 0,5 litra
- por – 1 garść
- papryczka pepperoni – 1 sztuka
- sos rybny – 3 łyżki
- sos sojowy – 1 łyżka
- jajko – 1 sztuka
- ciasto francuskie – 1 paczka (prostokątne)
Przygotowanie (60 minut):
1. Mięso wieprzowe ugotuj w bulionie. Pora pokrój w plastry i blanszuj na maśle klarowanym razem z posiekaną papryczką pepperoni.
2. Wieprzowinę, pora, i papryczkę zmiel w maszynce do mięsa. Dopraw sosem sojowym i sosem rybnym. Wymieszaj z jajkiem.
3. Ciasto francuskie rozwiń i posmaruj warstwą przygotowanego nadzienia. Zwiń w rulon i piecz przez 30 minut w temperaturze 190 stopni.
Powodzenia i Smacznego!
B.






Świetny pomysł!