Stanąłem dzisiaj przed ciekawym zadaniem – miałem zrobić ciekawy i smaczny deser używając czereśni. Niestety nie udało mi się ich zdobyć i zastępczo użyłem wiśni. Przygotowałem przepyszną, słodką, rustykalną tartę z wiśniami. Kruche ciasto idealnie obejmuje lekko kwaśne wiśnie pozostawiając kilka sztuk na widoku. Wyszedł deser zapierający dech w piersiach. Do dzieła!
Składniki (2 ciasta):
- mąka pszenna – 500 gram
- masło – 200 gram
- śmietana 18% – 3 pełne łyżki
- cukier – 150 gram
- wiśnie – 1 kg
Przygotowanie (10 + 40 minut):
1. Mąkę, zimne i pokrojone w kostkę masło, śmietanę oraz cukier wyrób na jednolite ciasto do tarty. Pamiętaj żeby wszystkie składniki były schłodzone. Podziel ciasto na 2 części, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na godzinę.
2. Wiśnie wydryluj. Ciasto rozwałkuj na okrąg grubości 4-6 mm, dla ułatwienia podsyp je mąką. Na środek wyłóż wiśnie (0,5 kg na jedną tartę), tak aby na brzegach pozostało 5 cm wolnej przestrzeni. Brzegi ciasta zawiń do środka, wystającą część wiśni posyp łyżeczką cukru. Przełóż całość na blachę pokrytą papierem do pieczenia.
3. Ciasto piecz w 180 stopniach przez około 30-45 minut, aż będzie kruche, w kolorze złotym. Podawaj przestygnięte, sprawi to, że nadzienie będzie bardziej zwarte.
Powodzenia i Smacznego!
B.






Mmm, słodkie, kruchutkie ciasto i kwaskowate wiśnie – poezja smaku 🙂