Tarta z wiśniami na kruchym cieście

Tarta z wiśniami na kruchym cieście

Stanąłem dzisiaj przed ciekawym zadaniem – miałem zrobić ciekawy i smaczny deser używając czereśni. Niestety nie udało mi się ich zdobyć i zastępczo użyłem wiśni. Przygotowałem przepyszną, słodką, rustykalną tartę z wiśniami. Kruche ciasto idealnie obejmuje lekko kwaśne wiśnie pozostawiając kilka sztuk na widoku. Wyszedł deser zapierający dech w piersiach. Do dzieła!

Składniki (2 ciasta):

  • mąka pszenna – 500 gram
  • masło – 200 gram
  • śmietana 18% – 3 pełne łyżki
  • cukier – 150 gram
  • wiśnie – 1 kg

Przygotowanie (10 + 40 minut):

1. Mąkę, zimne i pokrojone w kostkę masło, śmietanę oraz cukier wyrób na jednolite ciasto do tarty. Pamiętaj żeby wszystkie składniki były schłodzone.  Podziel ciasto na 2 części, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na godzinę.

2. Wiśnie wydryluj. Ciasto rozwałkuj na okrąg grubości 4-6 mm, dla ułatwienia podsyp je mąką. Na środek wyłóż wiśnie (0,5 kg na jedną tartę), tak aby na brzegach pozostało 5 cm wolnej przestrzeni. Brzegi ciasta zawiń do środka, wystającą część wiśni posyp łyżeczką cukru. Przełóż całość na blachę pokrytą papierem do pieczenia.

3. Ciasto piecz w 180 stopniach przez około 30-45 minut, aż będzie kruche, w kolorze złotym. Podawaj przestygnięte, sprawi to, że nadzienie będzie bardziej zwarte.

Powodzenia i Smacznego!
B.

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Tarta z wiśniami na kruchym cieście
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

One Reply to “Tarta z wiśniami na kruchym cieście”

Skomentuj gin Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *