Zdrowa ryba jest podstawą pełnowartościowej diety każdego człowieka. Dlatego dzisiaj przygotowałem dla Was przepis na aromatycznego pstrąga pachnącego szałwią oraz fantastyczną sałatkę z mango i sera pleśniowego. Smacznego!
Składniki (2 porcje):
- pstrąg – 2 sztuki
- cytryna – 3 plasterki
- szałwia – 6 liści
- cebula – 2 plasterki
- mango – 1 sztuka
- ser pleśniowy – 150 gram
- mix sałat – 1 paczka
- mirin – 3 łyżki (lub wino śliwkowe)
- miód – 1 łyżeczka
- szałwia – 1 łyżeczka (posiekanej)
- ser pecorino – odrobina
- masło – 1 łyżka
- sól, pieprz
Przygotowanie (30 minut):
1. Rybę oczyść i umyj. Posól i popieprz, również w środku. Do środka każdej ryby włóż: 3 liście szałwii, 3 połówki plasterków cytryny, 2 połówki plasterków cebuli. Pstrągi ułóż w naczyniu żaroodpornym, a na ich wierzch połóż małe kawałki masła. Naczynie przykryte folią aluminiową wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 20 minut. 5 minut przed końcem pieczenia włącz termoobieg i odkryj naczynie.
2. Mango i ser pokrój w kostkę. Mirin zmieszaj z miodem i łyżeczką posiekanej szałwii. Dodaj odrobinę soli. Składniki sałatki wymieszaj, całość skrop sosem. Zamiast mirinu możesz użyć wina ryżowego lub śliwkowego (ważne, żeby było słodkie).
3. Rybę i sałatkę posyp drobno tartym serem pecorino.
Powodzenia i Smacznego!
B.






Sałatka z mango – mistrzostwo świata! 😀