Pstrąg z szałwią i sałatką z mango

pstrąg szałwiowy z sałatką z mango i sera pleśniowego

Zdrowa ryba jest podstawą pełnowartościowej diety każdego człowieka. Dlatego dzisiaj przygotowałem dla Was przepis na aromatycznego pstrąga pachnącego szałwią oraz fantastyczną sałatkę z mango i sera pleśniowego. Smacznego!

Składniki (2 porcje):

  • pstrąg – 2 sztuki
  • cytryna – 3 plasterki
  • szałwia – 6 liści
  • cebula – 2 plasterki
  • mango – 1 sztuka
  • ser pleśniowy – 150 gram
  • mix sałat – 1 paczka
  • mirin – 3 łyżki (lub wino śliwkowe)
  • miód – 1 łyżeczka
  • szałwia – 1 łyżeczka (posiekanej)
  • ser pecorino – odrobina
  • masło – 1 łyżka
  • sól, pieprz

Przygotowanie (30 minut):

1. Rybę oczyść i umyj. Posól i popieprz, również w środku. Do środka każdej ryby włóż: 3 liście szałwii, 3 połówki plasterków cytryny, 2 połówki plasterków cebuli. Pstrągi ułóż w naczyniu żaroodpornym, a na ich wierzch połóż małe kawałki masła. Naczynie przykryte folią aluminiową wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 20 minut. 5 minut przed końcem pieczenia włącz termoobieg i odkryj naczynie.

2. Mango i ser pokrój w kostkę. Mirin zmieszaj z miodem i łyżeczką posiekanej szałwii. Dodaj odrobinę soli. Składniki sałatki wymieszaj, całość skrop sosem. Zamiast mirinu możesz użyć wina ryżowego lub śliwkowego (ważne, żeby było słodkie).

3. Rybę i sałatkę posyp drobno tartym serem pecorino.

Powodzenia i Smacznego!
B.

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Pstrąg z szałwią i sałatką z mango
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

One Reply to “Pstrąg z szałwią i sałatką z mango”

Skomentuj Łukasz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *