Bataty z fetą i natką pietruszki

Bataty z fetą i natką pietruszki

Prezentuję świetną, słodko – słoną przekąskę w postaci batatów z fetą i natką pietruszki. To proste w przygotowaniu danie możesz podać na lunch lub obiad. Słodki ziemniak przełamany jest słoną fetą i dodatkiem natki pietruszki. Odpowiedniego wyrazu dodaje szczypta czarnego pieprzu. Do dzieła!

Składniki (2-4 porcje):

  • bataty – 2 duże sztuki
  • natka pietruszki – duża garść świeżych listków
  • twarda feta – 150 gram
  • czarny pieprz świeżo mielony

Przygotowanie (5 + 45 minut):

1. Ziemniaki piecz w całości w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 45 minut.

2. W międzyczasie przygotuj nadzienie: natkę pietruszki posiekaj, fetę pokrój w drobną kostkę. Przygotowane składniki wymieszaj i dopraw pieprzem. Gdy ziemniaki się upieką przekrój je na pół, a wydrążony środek zmieszaj z resztą składników. Nadzienie przełóż z powrotem do łupinek batatów.

Powodzenia i Smacznego!
B.

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Bataty z fetą i natką pietruszki
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

3 Replies to “Bataty z fetą i natką pietruszki”

  1. Witam,
    czy te ziemniaki trzeba w cos zawinąć do pieczenia? Np. w sreberko? Czy można je położyć zwyczajnie na blaszce do pieczenia ciasta? Trzeba je wtedy obracać co jakiś czas?

    1. Cześć! Ziemniaków nie trzeba w nic zawijać. Najzwyczajniej je upiecz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia żeby nie przywarły. Nie musisz ich też obracać. I najważniejsze: nie używaj termoobiegu bo ziemniaki się zaczną za mocno przypiekać zanim zmiękną w środku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *