Prezentuję świetną, słodko – słoną przekąskę w postaci batatów z fetą i natką pietruszki. To proste w przygotowaniu danie możesz podać na lunch lub obiad. Słodki ziemniak przełamany jest słoną fetą i dodatkiem natki pietruszki. Odpowiedniego wyrazu dodaje szczypta czarnego pieprzu. Do dzieła!
Składniki (2-4 porcje):
- bataty – 2 duże sztuki
- natka pietruszki – duża garść świeżych listków
- twarda feta – 150 gram
- czarny pieprz świeżo mielony
Przygotowanie (5 + 45 minut):
1. Ziemniaki piecz w całości w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 45 minut.
2. W międzyczasie przygotuj nadzienie: natkę pietruszki posiekaj, fetę pokrój w drobną kostkę. Przygotowane składniki wymieszaj i dopraw pieprzem. Gdy ziemniaki się upieką przekrój je na pół, a wydrążony środek zmieszaj z resztą składników. Nadzienie przełóż z powrotem do łupinek batatów.
Powodzenia i Smacznego!
B.






Witam,
czy te ziemniaki trzeba w cos zawinąć do pieczenia? Np. w sreberko? Czy można je położyć zwyczajnie na blaszce do pieczenia ciasta? Trzeba je wtedy obracać co jakiś czas?
Cześć! Ziemniaków nie trzeba w nic zawijać. Najzwyczajniej je upiecz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia żeby nie przywarły. Nie musisz ich też obracać. I najważniejsze: nie używaj termoobiegu bo ziemniaki się zaczną za mocno przypiekać zanim zmiękną w środku.
Dobrze jest ponakuwac skorke!