Czasami mam ochotę na wieczorny deser. Dzisiaj wybrałem smakowite, soczyste brzoskwinie, które podałem z mieszanką jogurtu kokosowo-migdałowego z serkiem waniliowym. Jako dodatek posłużyła rozpuszczona, mleczna czekolada oraz aromatyczna mięta. PYCHA! Do dzieła!
Składniki (2 porcje):
- brzoskwinie – 3 sztuki
- jogurt kokosowo – migdałowy – 150 gram (nie lubię podawać marek, ale nieco nakieruję – użyłem jogurtu Bakomy)
- serek waniliowy – 200 gram
- czekolada mleczna – pół tabliczki
- mleko – 2 łyżki
- świeża mięta – kilka listków
Przygotowanie (15 minut):
1. Brzoskwinie przekrój na pół i usuń pestkę. Grilluj je przez 5 minut – możesz użyć grilla elektrycznego.
2. Jogurty zmieszaj przez 3 minuty za pomocą blendera z trzepaczką.
3. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej razem z mlekiem.
4. Listki mięty porwij na mniejsze kawałki.
5. Wyjmij brzoskwinie, nałóż na nie powstały krem, z wierzchu polej rozpuszczoną czekoladą. Na koniec posyp wszystko listkami mięty.
Powodzenia i Smacznego!
B.






Mniam! jak to dobrze, że jeszcze nie jadłam kolacji! pycha!