Krwawe ciastka na Halloween

Krwawe ciasteczka na Hellowen

Dzisiaj w programie idealna propozycja na Halloween. Kruche ciasteczka z białą czekoladą skąpane we krwistej polewie. Smacznego i udanej zabawy!

Składniki (25 ciastek):

  • 1 szklanka mąki
  • 100 g masła (zimnego)
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 8 g cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g białej czekolady
  • 2x czerwony barwnik do ciast (Dr. Oetker w tubce sprawdził się idealnie)

 

Przygotowanie:

1. Przesiej mąkę. Dodaj do niej pokrojone masło, żółtko, cukier puder, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Ugnieć ciasto. Następnie zawiń w folię i włóż do lodówki na około 1 godzinę.

2. Wyjmij ciasto, rozwałkuj i powycinaj kółka o średnicy około 5 cm.

3. Piecz w rozgrzanym piekarniku (180 stopni) około 10-15 minut. Po wyjęciu pozostaw do ostygnięcia.

4. Ostatni krok to ozdabianie ciasteczek. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Nakładaj na każde ciasteczko. Na koniec pokrop czerwonym barwnikiem (tak jak na zdjęciu). Poczekaj aż polewa wyschnie.

Powodzenia i smacznego!
B.

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Krwawe ciastka na Halloween
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

2 Replies to “Krwawe ciastka na Halloween”

Skomentuj B. Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *