Dzisiaj w programie idealna propozycja na Halloween. Kruche ciasteczka z białą czekoladą skąpane we krwistej polewie. Smacznego i udanej zabawy!
Składniki (25 ciastek):
- 1 szklanka mąki
- 100 g masła (zimnego)
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1 żółtko
- 8 g cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g białej czekolady
- 2x czerwony barwnik do ciast (Dr. Oetker w tubce sprawdził się idealnie)
Przygotowanie:
1. Przesiej mąkę. Dodaj do niej pokrojone masło, żółtko, cukier puder, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Ugnieć ciasto. Następnie zawiń w folię i włóż do lodówki na około 1 godzinę.
2. Wyjmij ciasto, rozwałkuj i powycinaj kółka o średnicy około 5 cm.
3. Piecz w rozgrzanym piekarniku (180 stopni) około 10-15 minut. Po wyjęciu pozostaw do ostygnięcia.
4. Ostatni krok to ozdabianie ciasteczek. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Nakładaj na każde ciasteczko. Na koniec pokrop czerwonym barwnikiem (tak jak na zdjęciu). Poczekaj aż polewa wyschnie.
Powodzenia i smacznego!
B.






Myślałam w tym roku o całym krwistym cieście, ale raczej nie dam rady… Może więc takie maleństwa? 🙂
Ja też planowałem jeszcze dwa przepisy w tym wielkie, krwiste ciacho i muffinki. Ale to będzie na przyszły rok 🙂