Poniżej przepis na bardzo szybką przekąskę. Danie jest banalne w przygotowaniu, ale jego smak potrafi powalić. Wystarczy bakłażan pokrojony w cienkie plasterki, odrobina kurczaka i cytryny. Pełni smaku nadaje aromatyczna natka pietruszki. Do dzieła!
Składniki (4 porcje):
- bakłażan – 1 sztuka
- oliwa z oliwek – łyżka
- pierś z kurczaka – 1 duża
- ziemniaki – 2 bardzo duże
- natka pietruszki – 0,5 pęczka
- sok z połowy cytryny
- bulion warzywny
- sól, pieprz
Przygotowanie (20 + 30 minut):
1. Bakłażana pokrój w cienkie, długie plastry. polecam użycie szatkownicy do kapusty. Następnie usmaż je na patelni grillowej (można użyć grilla elektrycznego, jeśli takowy posiadacie). Wystarczy po minucie z każdej strony. Po usmażeniu posmaruj plastry bakłażana oliwą z oliwek i pozostaw do ostygnięcia.
2. Kurczaka obgotuj w bulionie warzywnym przez kilkanaście minut i rozdrobnij. Ziemniaki podgotuj, tak żeby tylko lekko zmiękły. Następnie pokrój je w plasterki i usmaż na natłuszczonej patelni, a kurczaka wymieszaj z natką pietruszki i sokiem z cytryny. Dopraw solą i pieprzem.
3. Kokilkę wyłóż folią spożywczą. Na dno ułóż plastry bakłażana pozostawiając ich brzegi na zewnątrz (poza kokilką). Na dno ułóż plasterek ziemniaka. Następnie warstwę kurczaka. Powyższe czynności powtórz jeszcze raz. Na samej górze powinien wylądować plasterek ziemniaka. Gdy kokilka jest już pełna, zawiń wystające brzegi bakłażana do środka i zakryj folią spożywczą, dociśnij. Całość wstaw na minimum 30 minut do lodówki, żeby się związało. Możesz poustawiać kokilki jedna na drugiej – dzięki temu przekąska bakłażanowa będzie lepiej ściśnięta. Podawaj wyjęte z kokilek z dodatkiem sosu czosnkowego lub miętowego.
Powodzenia i Smacznego!
B.






To jest genialne i bardzo ładnie wygląda, smaki wyobrażają mi się znakomicie splecione w jedność, więc wrócę tu po ten przepis 🙂
Dziękuję i polecam!
Świetny pomysł! Bardzo apetycznie wyglądają