Wspaniałe, pyszne, zdrowe kluski jagodowe! Dzisiaj przechodząc opodal straganu z warzywami, uśmiechnęły się do mnie ciemne i okrągłe jagody. Postanowiłem zrobić z nich bardzo szybkie danie – makaron z jagodami i serkiem waniliowym. Jest to rewelacyjny pomysł na słodki obiad. Idealne na letnie upały danie! Do dzieła!
Składniki (3 porcje):
- świeże jagody – 0,5 kg
- serek waniliowy – 2 opakowania (polecam Rolmlecz)
- makaron – 300 gram
Przygotowanie (12 minut):
1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie.
2. Jagody zmiksuj. Pozostaw jedną garść do dekoracji. Zmiksowane jagody zmieszaj na patelni z serkami waniliowymi. Pozostaw na wolnym ogniu, aż się podgrzeją.
3. Makaron odsącz, zmieszaj z przygotowanym sosem z jagód. Całość przełóż do misek. Możesz użyć świeżej mięty i pozostałych jagód do dekoracji.
Powodzenia i Smacznego!
B.






Piekne intensywne kolorki, aż ślinka cienkie na sam widok!!
Podoba mi się ten przepis. Mam jeszcze trochę jagód w lodówce, może zrobię takie danie.
Zrób koniecznie! Warto 🙂