Pełnoziarniste muffiny bananowe z żurawiną, cynamonem i migdałami

muffiny pełnoziarniste z bananem i żurawiną

Miały być muffiny świąteczne, wyszły… na każdą okazję! 🙂 Na Święta oczywiście też się nadadzą, dzięki wspaniałemu zapachowi cynamonu. Mimo że w przepisie nie ma ani grama cukru, banany i suszona żurawina sprawią, że każdy słodyczożerca zostanie usatysfakcjonowany. Do dzieła!

Składniki: (12 babeczek):

Muffiny:

  • mąka pszenna pełnoziarnista – 2 szklanki
  • proszek do pieczenia – 2 płaskie łyżeczki
  • cynamon – 1 łyżeczka
  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • 4 łyżki oleju
  • banany – 3 sztuki dojrzałe
  • żurawina suszona – 1 szklanka
  • migdały bez skórki (najlepiej sprawdzą się płatki migdałowe) – pół szklanki

Lukier:

  • cukier puder – 20 dag
  • 2-3 łyżki gorącej wody
  • 2-3 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie (15 minut + 20 minut pieczenia):

1. Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia i cynamon i wymieszaj. W osobnym naczyniu rozmieszaj jajka, dolej mleko, olej i dodaj rozgniecione banany. Żurawinę  i migdały posiekaj na mniejsze kawałki. Na koniec połącz wszystko w całość i wymieszaj. Nałóż do foremek. Piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

2. Gdy muffiny przestygną, przygotuj lukier: zmieszaj cukier puder, wodę i sok z cytryny. Polej nim babeczki. Możesz z wierzchu posypać jeszcze odrobiną cynamonu.

Powodzenia i smacznego!

A.

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Pełnoziarniste muffiny bananowe z żurawiną, cynamonem i migdałami
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

One Reply to “Pełnoziarniste muffiny bananowe z żurawiną, cynamonem i migdałami”

Skomentuj foodmania Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *