Miały być muffiny świąteczne, wyszły… na każdą okazję! 🙂 Na Święta oczywiście też się nadadzą, dzięki wspaniałemu zapachowi cynamonu. Mimo że w przepisie nie ma ani grama cukru, banany i suszona żurawina sprawią, że każdy słodyczożerca zostanie usatysfakcjonowany. Do dzieła!
Składniki: (12 babeczek):
Muffiny:
- mąka pszenna pełnoziarnista – 2 szklanki
- proszek do pieczenia – 2 płaskie łyżeczki
- cynamon – 1 łyżeczka
- 2 jajka
- szklanka mleka
- 4 łyżki oleju
- banany – 3 sztuki dojrzałe
- żurawina suszona – 1 szklanka
- migdały bez skórki (najlepiej sprawdzą się płatki migdałowe) – pół szklanki
Lukier:
- cukier puder – 20 dag
- 2-3 łyżki gorącej wody
- 2-3 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie (15 minut + 20 minut pieczenia):
1. Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia i cynamon i wymieszaj. W osobnym naczyniu rozmieszaj jajka, dolej mleko, olej i dodaj rozgniecione banany. Żurawinę i migdały posiekaj na mniejsze kawałki. Na koniec połącz wszystko w całość i wymieszaj. Nałóż do foremek. Piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
2. Gdy muffiny przestygną, przygotuj lukier: zmieszaj cukier puder, wodę i sok z cytryny. Polej nim babeczki. Możesz z wierzchu posypać jeszcze odrobiną cynamonu.
Powodzenia i smacznego!
A.






jak apetycznie wyglądają!