Polędwica wieprzowa pieczona w cieście francuskim

Polędwica wieprzowa pieczona w cieście francuskim

Wyśmienicie delikatne mięso – polędwica wieprzowa może być przyrządzona na bardzo wiele sposobów. Tym razem, aby zachować optymalną wilgotność i nienaganny, subtelny posmak warzyw, postanowiłem zawinąć ją w cienkie plastry cukinii i marchwi. Jakby tego było mało, kolejną warstwę stanowiła szynka serrano, a całość zamknęła otoczka z chrupiącego ciasta francuskiego. Wyszło znakomicie i strasznie smacznie. Do dzieła!

Składniki (2 porcje):

  • ciasto francuskie – 1 paczka (prostokątne)
  • polędwica wieprzowa – 350 gram
  • marchew – 1 sztuka
  • cukinia – 1 sztuka (mała)
  • szynka serrano – 8 plasterków
  • czosnek – 3 ząbki
  • rozmaryn – 1 gałązka
  • sos sojowy – 3 łyżki
  • oliwa z oliwek – 3 łyżki
  • ocet balsamiczny – 1 łyżka
  • pieprz czarny świeżo mielony

Przygotowanie (60 minut):

1. Czosnek i rozmaryn drobno posiekaj. Zmieszaj w misce z sosem sojowym, octem i oliwą. Dopraw pieprzem i w razie potrzeby solą. Polędwicę przekrój na pół, oczyść i wymieszaj z przygotowaną marynatą. Odstaw do lodówki na minimum 3 godziny (ja wstawiam na 24).

2. Polędwicę obsmaż na maśle klarowanym z każdej z 4 stron. Po minutę na każdą stronę, tak aby mięso się zrumieniło. Poczekaj aż wystygnie.

3. Za pomocą obieraczki do warzyw potnij cukinię i marchew na cienkie i długie plastry.

4. Rozwiń ciasto francuskie (zużyj tylko tyle ile potrzeba na owinięcie polędwicy). Na cieście ułóż plastry szynki serrano, tak żeby zachodziły na siebie do połowy. Na szynkę ułóż ciasno plastry marchwi i cukinii. Prostopadle do ułożonych plastrów szynki i warzyw połóż polędwicę. Zawiń bardzo ciasno. Ciasto francuskie złącz, a jego brzegi zawiń na jedną stronę w kierunku powstałego łączenia. Ułóż na papierze do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 45 minut na kratce do pieczenia (ciasto będzie upieczone również od spodu).

Powodzenia i Smacznego!
B.

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Polędwica wieprzowa pieczona w cieście francuskim
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
31star1star1stargraygray Based on 10 Review(s)

2 Replies to “Polędwica wieprzowa pieczona w cieście francuskim”

Skomentuj Konczi Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *