Jest to świetny pomysł na bardzo zdrowy, pożywny i bezglutenowy deser. Zmieszałem kilka składników, które akurat miałem w szafce kuchennej. Były to migdały, pestki słonecznika, orzechy nerkowca, suszona żurawina oraz wiórki kokosowe. Wszystkie te rarytasy uprażyłem z dodatkiem miodu i pozostawiłem do przestygnięcia. Pyszny deser to mało powiedziane. Spróbujcie sami!
Składniki (4 porcje) – ponieważ do podania deseru użyłem kokilek, również nimi odmierzam składniki. Dodatkowo dodam, że można użyć dowolnych, ulubionych bakalii:
- migdały – 1 kokilka (możesz użyć krojonych, płatków lub w całości)
- orzechy nerkowca – 1 kokilka
- pestki słonecznika – 1 kokilka
- suszona żurawina – 1 kokilka
- wiórki kokosowe – 0,5 kokilki
- miód – 4 łyżki
- masło – 1 łyżka
Przygotowanie (15 minut):
Na patelni rozgrzej masło i miód. Kiedy na brzegach patelni zaczną pojawiać się bąbelki, dorzuć wszystkie składniki i praż w miodzie przez 5-8 minut na średnim ogniu, aż się zrumienią i nabiorą złotobrązowego koloru. Gotową masę przełóż do kokilek i podawaj jak tylko lekko przestygnie. Drugą metodą jest przełożenie masy na papier do pieczenia nasmarowany masłem. Następnie można poczekać, aż wszystko wystygnie i stanie się sztywne. Na koniec pozostaje jedynie pociąć masę bakaliową na kawałki.
Powodzenia i Smacznego!
B.






Mniam, bardzo mi się ten pomysł podoba. Z pewnością wypróbuję 🙂
Dziękuję za wspaniały deser. Ja dałam taki produkt z Pińczowa miodzio aroniowy, jest to naturalny miód pszczeli, a pszczoły są dokarmiane ekstraktami owocowymi, co daje bardzo ciekawy smak i aromat. Polecam spróbować i pozdrawiam.
Cieszę się, że Ci smakowało! Zapraszam do dalszego gotowania 🙂