Prażone orzechy i owoce w miodzie

Prażone orzechy i owoce w miodzie

Jest to świetny pomysł na bardzo zdrowy, pożywny i bezglutenowy deser. Zmieszałem kilka składników, które akurat miałem w szafce kuchennej. Były to migdały, pestki słonecznika, orzechy nerkowca, suszona żurawina oraz wiórki kokosowe. Wszystkie te rarytasy uprażyłem z dodatkiem miodu i pozostawiłem do przestygnięcia. Pyszny deser to mało powiedziane. Spróbujcie sami!

Składniki (4 porcje) – ponieważ do podania deseru użyłem kokilek, również nimi odmierzam składniki. Dodatkowo dodam, że można użyć dowolnych, ulubionych bakalii:

  • migdały – 1 kokilka (możesz użyć krojonych, płatków lub w całości)
  • orzechy nerkowca – 1 kokilka
  • pestki słonecznika – 1 kokilka
  • suszona żurawina – 1 kokilka
  • wiórki kokosowe – 0,5 kokilki
  • miód – 4 łyżki
  • masło – 1 łyżka

Przygotowanie (15 minut):

Na patelni rozgrzej masło i miód. Kiedy na brzegach patelni zaczną pojawiać się bąbelki, dorzuć wszystkie składniki i praż w miodzie przez 5-8 minut na średnim ogniu, aż się zrumienią i nabiorą złotobrązowego koloru. Gotową masę przełóż do kokilek i podawaj jak tylko lekko przestygnie. Drugą metodą jest przełożenie masy na papier do pieczenia nasmarowany masłem. Następnie można poczekać, aż wszystko wystygnie i stanie się sztywne. Na koniec pozostaje jedynie pociąć masę bakaliową na kawałki.

Powodzenia i Smacznego!
B.

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Prażone orzechy i owoce w miodzie
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

3 Replies to “Prażone orzechy i owoce w miodzie”

  1. Dziękuję za wspaniały deser. Ja dałam taki produkt z Pińczowa miodzio aroniowy, jest to naturalny miód pszczeli, a pszczoły są dokarmiane ekstraktami owocowymi, co daje bardzo ciekawy smak i aromat. Polecam spróbować i pozdrawiam.

Skomentuj Jorguś Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *