Tapioka jest nie tylko mało popularna w naszym kraju, ale również dość ciężko dostępna. Jednak warto jej poszukać, ponieważ genialnie nadaje się do deserów. Po przygotowaniu ma postać bardzo miękkich kulek, które rozpływają się w ustach. Podana z mlekiem kokosowym i świeżymi owocami daje niesamowite efekty. Poniżej przepis na deser z tapioki lub słodkie śniadanie z tapioki. Do dzieła!
Składniki (2-4 porcje):
- mleko – 0,7 litra
- tapioka – 10 łyżek
- wiórki kokosowe – 4 łyżki
- miód – 3 łyżki
- owoce (ja użyłem malin i borówek)
Przygotowanie (15 minut):
1. Mleko wlej do garnka i dodaj wiórki kokosowe. Poczekaj aż się zagotuje. Dodaj miód i zmniejsz ogień do minimum.
2. Wsyp tapiokę i gotuj około 10 minut, aż zrobi się przezroczysta. Cały czas mieszaj żeby nie przypalić zawartości garnka. Tapioka będzie stopniowo wchłaniała płyn, a całość zgęstnieje.
3. Przełóż tapiokę do naczynek, na wierzch ułóż świeże owoce.
Powodzenia i Smacznego!
B.






Takiego jeszcze nie jadłam!! Ciekawy przepis musze przyznać
Koniecznie musisz spróbować! Jest obłędne!
Czy mleko kokosowe 82%?