Indyjskie smaki na śniadanie? Czemu nie! Świetna odmiana klasycznej niedzielnej jajecznicy. Połączenie odrobiny cebuli smażonej w kolendrze i garam masali z blanszowanym, świeżym szpinakiem i jajecznicą smażoną z dodatkiem aromatycznego curry i kurkumy. Idealna gra smaków zainspirowana podobnym daniem przygotowanym przez Gordona Ramsaya. Gorąco polecam na śniadanie albo lunch. Do dzieła!
Składniki (dla 2 osób):
- jajka – 4 sztuki
- świeży szpinak – 120 gram
- cebula biała – pół średniej
- masło klarowane – 2 łyżki płaskie
- garam masala – 1 łyżeczka
- nasiona kolendry – 1 łyżeczka
- curry – 1,5 łyżeczki
- kurkuma – 1 łyżeczka
- placki chapati z tego przepisu – 2-4 sztuki
Przygotowanie (40 minut razem z plackami):
1. Przygotuj ciasto na placki chapati.
2. Na dużej patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego i dodaj rozdrobnione w moździerzu nasiona kolendry i garam masala. Podsmaż chwilę przyprawy na dużym ogniu, aby wydobyć ich aromat. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę i smaż aż się mocno zrumieni. Dodaj świeży szpinak i blanszuj. Następnie przełóż na deskę do krojenia i jak przestygnie lekko posiekaj (niezbyt drobno bo wyjdzie paćka).
3. Usmaż placki chapati. Aby nie wystygły możesz je wsadzić na czas smażenia jajek do rozgrzanego piekarnika.
4. Na tej samej patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego, dodaj curry i kurkumę, koniecznie dodaj sól. Na tak przygotowaną patelnię wlej rozmieszane jajka i smaż jak klasyczną jajecznicę. Gdy się zetnie dodaj przygotowany wcześniej szpinak i dokładnie wymieszaj.
Jajecznicę możesz podawać także z innymi plackami: naan, chlebem pita, podpieczoną tortillą.
Powodzenia i Smacznego
B.
