Przepis dla zabieganych, lubiących zdrowo zjeść. Dziś solidna porcja warzyw. Tym razem wiosna natchnęła mnie na skomponowanie zupy wyłącznie z zielonych warzyw. Trio cukinia, brokuł i zielony groszek w towarzystwie kaszy manny prezentuje się smakowicie. Do dzieła!
Składniki:
- duża cukinia
- brokuł – połówka
- mrożony groszek – pół paczki
- cebula – 1 sztuka
- czosnek – 2 ząbki
- kasza manna – 5 łyżek
- tymianek
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
Przygotowanie (30 minut):
1. Ugotuj bulion (ja skorzystałam z zamrożonego w woreczkach do lodu zredukowanego rosołu) w mniej więcej 2 litrach wody. Na patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i wyciśnięty czosnek.
2. Do gotującego bulionu dodaj cebulę z czosnkiem, pokrojoną jakkolwiek cukinię, brokuła i groszek (nie musisz go wcześniej rozmrażać). Doprowadź całość do wrzenia. Po ostygnięciu zupy, zmiksuj ją blenderem i ponownie zagotuj, tym razem przyprawiając do smaku tymiankiem, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.
3. Jeśli twoja zupa jest odpowiednio gęsta możesz pominąć poniższą czynność. Jeśli jednak (tak jak ja) lubisz gęste warzywne kremy, proponuję zastosować trik z kaszą manną. Żeby uniknąć grudek z kaszy, przelej trochę zupy do małego garnuszka i stopniowo wsypuj do niego kaszę manną, cały czas mieszając. Na koniec przelej z powrotem wszystko do dużego garnka z zupą.
4. Podawaj zupę z grzankami, groszkiem ptysiowym lub z czymkolwiek lubisz. 🙂
Powodzenia i smacznego!
A.






rewelacyjna konsystencja!