Zupa krem z zielonych warzyw z kaszą manną

krem z zielonych warzyw z kaszą manną

Przepis dla zabieganych, lubiących zdrowo zjeść. Dziś solidna porcja warzyw. Tym razem wiosna natchnęła mnie na skomponowanie zupy wyłącznie z zielonych warzyw. Trio cukinia, brokuł i zielony groszek w towarzystwie kaszy manny prezentuje się smakowicie. Do dzieła!

Składniki:

  • duża cukinia
  • brokuł – połówka
  • mrożony groszek – pół paczki
  • cebula – 1 sztuka
  • czosnek – 2 ząbki
  • kasza manna – 5 łyżek
  • tymianek
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz

Przygotowanie (30 minut):

1. Ugotuj bulion (ja skorzystałam z zamrożonego w woreczkach do lodu zredukowanego rosołu) w mniej więcej 2 litrach wody. Na patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i wyciśnięty czosnek.

2. Do gotującego bulionu dodaj cebulę z czosnkiem, pokrojoną jakkolwiek cukinię, brokuła i groszek (nie musisz go wcześniej rozmrażać). Doprowadź całość do wrzenia. Po ostygnięciu zupy, zmiksuj ją blenderem i ponownie zagotuj, tym razem przyprawiając do smaku tymiankiem, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.

3. Jeśli twoja zupa jest odpowiednio gęsta możesz pominąć poniższą czynność. Jeśli jednak (tak jak ja) lubisz gęste warzywne kremy, proponuję zastosować trik z kaszą manną. Żeby uniknąć grudek z kaszy, przelej trochę zupy do małego garnuszka i stopniowo wsypuj do niego kaszę manną, cały czas mieszając. Na koniec przelej z powrotem wszystko do dużego garnka z zupą.

4. Podawaj zupę z grzankami, groszkiem ptysiowym lub z czymkolwiek lubisz. 🙂

Powodzenia i smacznego!
A.

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Zupa krem z zielonych warzyw z kaszą manną
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

One Reply to “Zupa krem z zielonych warzyw z kaszą manną”

Skomentuj foodmania Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *