Dzisiaj postanowiłam poeksperymentować z zupą pomidorową. Stwierdzam, że pomidory i mleko kokosowe to bardzo dobre połączenie! Poniżej przepis na inną pomidorówkę niż dotychczas jedliście. Przepis bardzo prosty, a co najważniejsze: danie powstaje w niecałe pół godziny. Do dzieła!
Składniki:
- przecier (nie koncentrat!) pomidorowy – 400g
- pomidory – pół kilo
- mleko kokosowe – 400g
- cebula – 1 sztuka
- czosnek – 2 ząbki
- świeży imbir utarty na tarce – 1 łyżka
- kolendra w ziarnach – pół łyżeczki
- pasta sambal oelek – 1/5 łyżeczki (nie jest niezbędna)
- sól, chilli
Przygotowanie (30 minut):
1. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż w garnku (docelowym, w którym będziesz gotować zupę). Dodaj wyciśnięty czosnek. Wlej przecier pomidorowy, mleko kokosowe, pokrojone jakkolwiek pomidory. Dolej ok 1,5 szklanki wody (ilość orientacyjna, wlej tyle wody, żeby konsystencja zupy ci odpowiadała).
2. Przypraw kolendrą, pastą sambal, solą, chilli. Nie zapomnij dodać startego imbiru. Doprowadź zupę do wrzenia i gotuj jeszcze przez 10 minut. Następnie zmiksuj i danie gotowe. Możesz podawać z ryżem lub z grzankami.
Powodzenia i smacznego!
A.






Pycha, nigdy nie robiłam z mlekiem kokosowym. Świetny pomysł.